Petra virkar spegelramar av spagettigarn

Textstorlek:

SALA Petra Borén i Sala har tagit som sin uppgift att inspirera och sprida kunskap om slöjd – och då företrädesvis textilslöjd. Hon har studerat design och konsthantverk i tre år och just nu pluggar hon kreativt entreprenörskap i Leksand men hinner också att ställa ut sina virkade spegelramar.

Då hon var vikarie i textilslöjd fick Petra en idé om att syssla med det på heltid. Hon provade på lite av varje men då hon gillar återbruk och idén att ge saker nytt liv kom hon på det här med epegelramar.

– Jag gjorde första spegeln i våras och folk i min omgivning tyckte det var en kul idé – de blev fascinerade. Och som entreprenör tyckte jag det var en bra idé då jag såg att det fungerade.

Inte minst de tre utställningar hon haft med sina speglar bekräftade detta. Först ställde hon ut på järnvägskaféet i Sala, sedan på folkhögskolan i Leksand där hon pluggar och senast på kulturkvarteret Täljstenen i Sala.

Från att ha fyllt flera rum med speglar hemma i bostaden får hon nu göra nya då många såldes. Speciellt som hon också startat, förutom ett instagramkonto, också en webshop – konstiform-shop.se.

– Under utställningarna hade jag också något som jag kallade en wirkshop till vilket jag fick kulturbidrag från Sala kommun. Här fick folk prova på att virka och det kom en hel del personer, berättar Petra.

Ramarna som är virkade i grovt garn är material ifrån textilindustrin vilket kallas spagettigarn.

– Cirka 15 procent av det slängs eller bränns men att jag tar hand om en del av det är också en form av återbruk. Mitt syfte är att sprida min idé om återbruk och om att skapa något på egen hand – att sälja är inte det primära. Allra helst vill jag hålla kurser och workshops.

Petra är född och uppväxt i Sala men som många andra ungdomar tyckte hon det lilla samhället blev för ”trångt”. Hon blev bland annat utbytesstudent i Barcelona i Spanien och var praktikant i USA.

– När man är ung vill man bort. Men det var en slump att jag kom tillbaka – jag råkade stanna upp här men skulle vidare. Dock bestämde jag mig för att bli kvar här och allt började med att jag sydde kläder.

Men eftersom hon vill skapa fritt och inte göra som man alltid gjort föll det hela på plats med de virkade tavelramarna.

Jan Å Johansson