Scania samarbetar med Northvolt

Scania investerar närmare 100 miljoner kronor i ett samarbete med batteritillverkaren Northvolt.
Textstorlek:

Scania och Northvolt ska tillsammans utveckla batteriteknologi för tunga lastbilar. Scania investerar därför 10 miljoner euro i partnerskapet för att stödja upprättandet av Northvolts demonstrationslinje och forskningsanläggning vid det planerade Northvolt Labs i Västerås.

Syftet är att utveckla och kommersialisera produktion av battericeller för att driva nyttofordon.

Företagen har också ingått ett köpavtal.

–Elektrifiering kommer att spela en nyckelroll vid övergången till ett fossilfritt transportsystem. Den nuvarande battericelltekniken måste emellertid utvecklas för att uppfylla företagskraven hos tunga buss- och lastbilskunder, säger Henrik Henriksson, vd och koncernchef för Scania, i ett pressmeddelande.