Tänk att få sova en hel helg

Textstorlek:

Den bättre hälften och jag var ute på promenad med den lilla vita hunden på en för oss ny väg. Den slutade vid ett torp. Inte så kul för hunden kanske då det knappt fanns något att nosa efter men vi människor måste också få nosa efter något nytt ibland. Även om det så klart är så att allt vi gör är för jyckens skull. Åtminstone är det nog så han ser det. Hur som helst kom det en man i kamouflagekläder från huset fram till en bil. Jag frågade om han hörde till dem som är ute och jagar varg i dessa dagar. Och det visade sig att denna man var ett mönster för att ägna sig åt vargjakt. För den tystnaden gick nästan att ta på. Vi såg hur det rörde sig i huvudet hur han skulle svara på frågan. Till slut hade han i alla fall bestämt sig för ett svar.

– Det beror på vem som frågar, blev svaret.

Jag förklarade vem jag var men mannen i vit sparkdräkt var måttligt road. Men jag förstår problemet då licensjakten på varg är en infekterad historia.

Apropå tystnad. Ingen har väl missat nyheten som kom i början på veckan att man kan ligga och dra sig i sängen hela helgen med gott samvete. En svensk studie visar nämligen att ligga och tryna hela helgen har fler hälsofördelar än man tidigare trott. Enligt forskningen kan man faktiskt kompensera och sova ikapp den sömn man missat under veckan. Men det är allvarligare än så – det handlar om överlevnad.

Forskarna har nämligen kommit fram till att personer upp till 65 år påverkades mest av sömnlängden. I studien undersöktes 43 000 personer och de som sov under fem timmar och över åtta timmar har en ökad risk att dö. Dock verkar det oklart vad som ligger bakom den förhöjda risken men studien visar att de som sov för lite under veckorna kunde motverka risken att dö i förtid genom att sova mer under helgen.

Att det inte är bra att sova bara fem timmar per natt förstår jag kan vara en risk. Men det där över åtta timmar förstår jag inte. Det skall ju vara bra att till och med sova bort hela helgen. Sedan undrar man ju hur man vet att det finns en förhöjd risk att dö i förtid om man sover för lite. Var det helt enkelt några av de 43 000 försökspersonerna som dog?

Det jag kommer att tänka på är björnar – hur klarar de av att sova i månader? Ja, jag vet, alla organ går ned på sparlåga, förutom hos honor som föder sina ungar under vintern. Eller ta den lilla vita hunden som sover i tid och otid. Honom kan man höra drömma eller se springa i sömnen lite när som helst. Men samtidigt, om han hör rätt ord eller ljudet från kopplet, är han igång till 100 procent. På nolltid.

Själv vet jag inte hur länge jag sover per natt. Jag vet bara att sova hela helgen skulle vara en omöjlighet. Det är nämligen så att om jag inte gett ifrån mig ett livstecken tidigare så vaknar jag av en liten tunga som systematiskt går över mitt ansikte. Och det är inte den bättre hälftens. Hon säger att den där tungan är på mig redan klockan åtta men det märker jag aldrig.

Till sist. I förra veckan skrev jag ju om det kanadensiska juniorlaget som vann hockey-VM och firade genom att fördjupa sig i mobiltelefonerna. Jag spekulerade i vad det var som var så viktigt.

Och si! En av våra läsare hörde av sig och hade sin teori klar! De ringde mamma så klart!