Vad är ett VM-guld mot en mobiltelefon?

Textstorlek:

Jag är inte ensam om att tycka att en bild från en av helgens världshändelser är sorglig. Nej, det är ingen bild ifrån något krig eller naturkatastrof. Nej, det är en bild tagen i det kanadensiska juniorlandslagets omklädningsrum just efter att de blivit världsmästare i ishockey. Normalt brukar det vara glädjescener med sprutande champagne och jublande spelare. Nu kablades en bild ut över världen på spelare som inte ens fått av sig utrustningen utan sitter djupt försjunkna i sina mobiltelefoner. Jag tror att en av årets bilder redan är tagen i och med denna.

Och så klart har inte reaktionerna låtit vänta på sig. Kommentarerna är mest upprörda på nätet. En skriver kort och gott: Detta är det sätt som milleniumister firar en guldmedalj på. En annan skriver: Detta är riktigt sorgligt. När ni slutat spela är det ni missar mest det som ni missar just nu. Gläd er istället åt guldet tillsammans med era lagkamrater/ögonblicket. En tredje skriver: Gode gud, det är slut med världen.

Jag kan inte annat än att hålla med. Hur blev det så här? Ni som av någon outgrundlig anledning brukar läsa mina rader vet att jag aldrig har varit något fan av twitter, facebook eller instagram. Faktum är att jag aldrig sysslat med det. Däremot tycker jag om att studera andra som sysslar med detta och försöker verkligen komma på meningen med det. Ännu har jag inte kommit på svaret.

Och nu, när denna bild dök upp, undrar man verkligen om det inte är någon psykisk störning inblandad. Ingen vet vad spelarna gjorde med sina mobiler men om de satte sig för att tvittra om guldet är det ju helt överflödigt. Hela världen viss-te redan om att de just blivit världsmästare. Eller kollar de medierna för att se vilka som vann?

Själva uppträder de inte som om de gjort det. Hade bilden varit tagen efter att de fått av sig utrustningen hade det varit en annan sak men nu ser det ut som om de bara kastat av sig handskarna och genast grävt fram sina mobiler.

Vad är detta att hetsa upp sig över kanske någon tänker nu. Då säger jag så här. Det är snart OS med höga förväntningar på våra vintersportare. Ett OS-guld är det finaste man kan vinna som idrottare, speciellt som man tävlar för sitt land.

Tänk er att det svenska damlandslaget vinner stafetten med Charlotte Kalla i spetsen. Och den första bilden man ser efter segerna är fyra tjejer som sitter djupt försjunkna i sina mobiltelefoner – fortfarande med skidorna på. Skulle man inte bli upprörd då?

Bilden är således ingen bagatell. Visst är den rolig, men mest sorglig.

Till det positiva hör i alla fall att många kanadensare är upprörda. Det känns tryggt att det är många där ute i världen som tycker som jag.

Njut av ögonblicket, lev ditt eget liv, inte genom andra!

Hur vet jag då allt detta? Jo, jag har läst det på nätet så klart.