Värmande mössor till Västerås barhuvade konst

Varje gång Erik Vilde Nielsen tar sig ned på stan tar han med sig mössor, men uppmärksamheten försöker han ta med ro. Foto: Jan Å Johansson
Textstorlek:

VÄSTERÅS Observanta västeråsare har säkert upptäckt att några statyer i staden har fått värmande mössor på sig.
Det är Erik Vilde Nielsen som tycker att statyerna behöver värmande mössor på vintern men framför allt är det lite av terapi för honom att virka vilket han började med då han fick en hjärntumör.

I grund och botten är Erik musiker men sjukdomen gjorde att han numera är förtidspensionär. Och att virka hjälper honom genom minnesproblem och trötthet.

– Ja, jag är väldigt trött men att virka har blivit min grej.

År 2011 fick han diagnosen hjärntumör och blev inlagd på sjukhus för operation och strålning.

– Jag skulle ligga inne i fem veckor men då jag fyllde år fick jag åka hem och det var då jag halkade in på att virka, berättar Erik.

Av en kompis fick han låna en virknål och under sjukhusvistelsen blev det mellan 20 och 30 mössor.

– Virkningen gjorde att jag höll humöret uppe – det var en bra terapi och det höll tankestråket rakt.

För musiken fick han i stort sett lägga på hyllan vilket annars varit hans stora intresse sedan år 2002 då han började som aktiv soloartist. I egenskap av musiker fick han också Västerås kulturstipendium år 2008. Men för tillfället är det alltså virkade mössor som gäller.

– Jag har många mössor hemma och jag kan ju inte använda alla själv. Dessutom, eftersom jag inte följer något mönster, blir de ofta för små så de får bli statyvärmare. På statyn Tvätterskan vid Svartån blev det svårt att få på mössan då hennes huvud var för stort. Det är inte kul med de som har keps heller, skrattar Erik.

– Men några är ju barhuvade.

Sedan tidigare har han satt en mössa på en av cyklisterna på statyn Aseaströmmen på Stora torget i Västerås. För dagen har han ytterligare två mössor med sig till gubbarna.

Erik får mycket uppmärksamhet för sina virkade mössor. Och än så länge har de fått sitta kvar.

Varje gång han tar sig ned på stan tar han med sig mössor men uppmärksamheten försöker han ta med ro.

Så kallad stickgraffiti tros ha uppstått i Houston i Texas år 2005. Det är en form av gatukonst av enklare stickade kreationer. Ofta är det lyktstolpar, vägskyltar eller cykelställ som kläs in med färgglada stickningar. Men även skulpturer har klätts in med kläder.

Och det är i den sistnämnda kategorin som Erik hamnar även om det bara är mössor det handlar om. Men i hans fall är det ”gerillavirkning” det handlar om.

– Ja, det verkar vara lite trendigt just nu, säger Erik och kränger på en röd mössa på en av cyklisterna i Aseaströmmen.

Jan Å Johansson