Besökscentret tar form

Uteklassrummet är i det närmaste färdigt. Här kan man sitta på läktaren i fint väder eller under läktaren då det är sämre. Foto: Jan Å Johansson
Textstorlek:

HÄLLESKOGSBRÄNNAN I ett halvår har det hamrats, sågats och spikats vid Grävlingsberget i Sala kommun. En besöksplats i brandområdet ställs i ordning med ett utsiktstorn och en läktare plus en 300 meter lång spång från parkeringsplatsen till utsiktstornet. 

Planen är att det hela skall stå färdigt till den sista februari, men enligt byggledaren Niklas Westlund kommer bygglaget att bli färdiga lite senare än planerat. Det är sex snickare som arbetat med bygget – två killar från Sala och fyra från Avesta. Plus två smeder som gjort räcken och en grillplats i gjutjärn.

Niklas hade dock aldrig besökt Hälleskogsbrännan innan hans byggföretag fick uppdraget.

– Det är arkitektritat alltihop och terrängen har gjort att det har varit ett komplicerat bygge. Det är mycket sten och höjdskillnader. Spången, eller rampen, är ju till för rullstolsburna också. Det kom faktiskt en person i rullstol då vi byggt en bit och han tyckte det var bra, berättar Niklas.

Hela projektet är helt annorlunda än han är van vid.

– Ja, det är lite udda och det händer nog bara en gång i livet att man får bygga något sådant här.

De sex snickarna har jobbat på oavsett väder från kvart i sju på morgonen till kvart i fyra på eftermiddagen. I början på förra veckan var det också riktigt kallt men det var inget hinder.

– Nej, vi jobbar i ur och skur, men visst är det skillnad mot i somras. Under läktaren står en fyrkantig grill, eller eldstad rättare sagt, vilken är förankrad i marken och sticker upp över trallen man går på. Här brinner en eld att värma sig vid.

– Ved har vi gott om, säger Niklas och pekar mot alla spillbitar som ligger här och var.

Arbetet har krävt mycket logistik då arbetsplatsen ligger långt ifrån allt. Inget får glömmas. Mycket har transporterats på kärror och så har man tagit hjälp av helikopter.

Men snart är det alltså klart.

– Vi har tagit hit cirka en mil impregnerat byggvirke och visst börjar man få lite ångest över att det snart är färdigt, skrattar Niklas.

Jan-Inge Tobiasson, från Förvaltning och skötsel av naturreservat på Länsstyrelsen, är den som har ansvar för bygget och han berättar att det inte kommer att bli någon officiell invigning det nybyggda.

– Nej, vi kommer helt enkelt att arrangera Hälleskogsbrännans dag någon gång i maj istället.

Bygget är ett samarbete mellan Naturvårdsverket och Länsstyrelsen. Prislappen hamnar på 5,5 miljoner kronor plus en miljon kronor för underhåll av vägen och parkeringsplatsen.

– Tornet är totalt 13 meter högt och högsta utsiktsdelen är åtta meter. Spången från parkeringen till tornet är 300 meter lång, berättar Jan-Inge.

Han vet dock inte om det kommer att öka besöksantalet. Det man vet med hjälp av två utplacerade räknare är att det i fjol passerade 14 000 fordon på platsen. På besökscentret som snart är färdigt finns också ett uteklassrum.

– Det är ett samarbete med skolor i trakten och det kommer att vara öppet för besökare. Men även lokala guideföretag är intresserade av det.

En kungsörn passerar över bygglaget vilket är ett tecken på att även naturen har hittat till-baka. Även Niklas kommer att ta sig tillbaka hit.

– Ja, jag skall ta med familjen och titta på detta.

Jan Å Johansson