De kan vinna fint pris för matglädje på förskolan

Nina Jensen och Andrea Åkesson är kockar på Förskolan Sagostugan i Köping som nu kan vinna matbranschens Oscar, Arla Guldko i kategorin Bästa Matglädjeförskola. Förra året blev de semi-finalist i tävlingen, men i år har de alltså tagit sig ända till finalplatsen. Foto: Cecilia Eriksson
Textstorlek:

KÖPING Förskolan Sagostugan i Köping är finalist i tävlingen Arla Guldko, även kallad ”matbranschens Oscar” för att de arbetar med att skapa matglädje hos barnen.
– Det är en bekräftelse på att vi jobbar åt rätt håll, säger Nina Jensen, kock på förskolan.

Sedan två år tillbaka arbetar kockarna Nina Jensen och Andrea Åkesson på förskolan Sagostugan. I sitt arbete skapar de egna veckomenyer med måltider som inspirerar andra via Instagram och Facebook, berättar de.

Varje dag lagar de 140 portioner. Barnen får plocka mat från ett buffébord och är de skeptiska mot något så dröjer det oftast inte så länge innan de vågar prova på en ny grönsak till exempel.

– Pedagogerna är positiva och det gör mycket och när barnen ser grönsaker som ligger på kompisens tallrik så vill de också prova på, berättar Andrea.

Fokus ligger på måltidspedagogik. Under dagen har det serverats hoki ryggfilé med purjolök och dill. Bredvid menytavlan står dagens frågor som barnen får samtala med pedagogerna om vid matborden: ”Hur ser en purjolök ut?” och ”Hur tror ni att den växer?”.

Nina och Andrea bakar två–tre gånger i veckan och all mat lagas från grunden på ekologiska och svenskproducerade råvaror. 5-åringarna får vara med och laga mat och baka en gång i veckan.

– Det är jätteroligt att vara med och visa vägen till hur maten blir till, säger Nina.

5-årige Leonel Valcic är ett av de barn på förskolan som tidigare fått vara med och laga mat.

– Det var kul. Jag lagade soppa med äpple och morot, vad vi hade i mer minns jag inte, säger han.

Under samma dag som undertecknad besöker förskolan har det spelats in en film i syfte att visas upp under galakvällen den 3 maj i Stockholm då vinnarna utses. Det tyckte Leonel var roligt.

– Vi fick till och med kasta upp mjöl i luften, säger han glatt.

Tävlingen Arla Guldko arrangeras av Arla för att uppmärksamma den offentliga måltiden i tre kategorier: Bästa seniormatglädje, Bästa Matglädjeskola och Bästa Matglädjeförskola. I varje kategori är det tre finalister som tävlar om segern i sin kategori.

Nina och Andrea berättar att de fått ett utbildningsstipendium på 10000 kronor eftersom de är en av finalisterna. Tar de hem segern i maj så vinner de ytterligare 30000 kronor och statyetten i form av en guldko.

Vad kommer ni att använda pengarna till?

– Vi vill satsa på utbildning för personalen inom måltidspedagogik, berättar Andrea.

Men först ska de fira finalplatsen då de bjuder barnen på trerätters.

– Vi bjuder på räkcoctail, färsk lax med duchessetoppar och gräslökssmörsås och chokladkaka med jordgubbar och grädde, berättar Nina.

Cecilia Eriksson