Det är Ulla som fixar backen

Textstorlek:

RIDDARHYTTAN Otur med vädret kan man säga. Nära på en halv meter snö dagen innan – sedan töväder och regn. Men det stoppade inte motionsklubben Hyttan i Riddarhyttan att arrangera kvällsåkning och grillkväll i Källfallsbacken. Mycket beroende på eldsjälen Ulla Fredriksson. 

Ulla är 81 år men det är inget som stoppar henne från att vara allt i allo i backen. Det var första gången klubben arrangerade grillkvällen så visst var det otur med vädret. Men hon och Börje Lundh, också en eldsjäl i klubben, förberedde evenemanget redan på dagen genom att ordna pjäxor och hjälmar snyggt på hyllor och med att rada upp utförsåkningsskidorna i par.

Att det blev just utförsåkning som intresse för Ulla skedde mest av en slump.

– Jag flyttade hit från Västerås i slutet på 1950-talet och det var barnen som drog mig till backen. Själv var jag inte speciellt intresserad av alpint. Backen kom till och invigdes 1980 och det var byggherren Ritz Nordlander som anlade den. Han köpte hela byn Källfallet och ville bygga en backe, berättar Ulla.

Nu är det alltså MK Hyttan som äger backen med lift, värmestuga och allt. Varje byggnad såsom dass och värmestuga är prydligt utmärkt med handtextade skyltar signerade av Ulla.

– Nej, ta bort hjälmarna där och ställ upp pjäxor, beordrar hon kollegan Börje.

Snyggt och prydligt skall det vara även om det är begagnat. Klubben får nämligen allt till skänks som de lånar ut. Pjäxorna är fördelade i olika bodar – sorterade efter storlekar. Men så klart är hon inte ensam om att sköta anläggningen – många frivilliga hjälper till. Bland annat sonen som är den som pistar backen.

– Men jag har ansvar för liften och jag kommer hit och ser till allt en gång i veckan – året runt, säger Ulla.

— Det finns alltid något att göra. På sommaren får man röja och klyva ved.

Ved går det åt då det i värmestugan finns två vedspisar och två kakelugnar. Och så grillplatsen, förstås. Själva arbetet med liften vill hon tona ned lite men det innebär ett stort ansvar.

– Jag ser till att liften går upp och ned och håller koll på om någon ramlar så jag hinner stoppa den snabbt.

Men även om utrustningen lånas ut gratis kostar det dock pengar att utnyttja liften – 50 kronor för en hel dag. De åksugna gästerna kommer ifrån Västerås, Lindesberg, Fagersta och så stockholmare som har stugor i närheten. Men så klart också ortsbor.

– Det är mycket familjer här vilka hellre åker hit och provar än att åka till stora backar.

Till ekonomin bidrar Skinnskattebergs kommun med skötsel- och investeringsbidrag.

– I år fick vi bra med pengar och har investerat i en ny elanläggning för liften som tidigare ryckte väldigt mycket. Nu smyger den igång, säger Ulla nöjt.

Men till snökanoner räcker inte pengarna så pistar backen gör man manuellt.

Eldsjäl är bara förnamnet när man nämner Ullas namn. Hon är, förutom kassör i klubben, aktiv i hembygdsföreningen där hon bland annat guidar vid Röda jorden.

– Ja, jag är inte sysslolös, konstaterar Ulla.

– Ulla är Riddarhyttans allt i allo, skojar Börje.

Jan Å Johansson