Gråsparven allt vanligare

Gråsparven gör comeback i fågelräkningen.​
Textstorlek:

​Den ibland illa omtyckta gråsparven – ibland kallad ”luftens råtta” – gör comeback efter att ha minskat i antal sedan efterkrigstiden. 
Gråsparven hamnar på elfte plats på topplistan i årets fågelräkning.

Ända in en bit på 2000-talet minskade gråsparven kraftigt i hela Nord- och Västeuropa, utan att någon förklaring kunde hittas.

Allvarligast var minskningen för gråsparven på Brittiska öarna.

– Nu har den en liten renässans, den har ökat i mätningarna de senaste åren. Det verkar finnas ett litet trendbrott, och det ser vi som positivt, säger Anders Wirdheim på Sveriges Ornitologiska Förening.

– Det är ytterst få andra fåglar som lever så nära människan som gråsparven, och har det varit något i milljön som har påverkat den negativt tidigare så kan det potentiellt har varit negativt för oss också.

Gråsiskan är annars den fågel som bryter mönstret i årets fågelräkning, där ett väldigt kraftigt inflöde av gråsiskor österifrån noteras.

Generellt har det varit färre fåglar vid matningsborden i år än i snitt de senaste tolv åren.

– Vi tror att det har att göra med att vi haft milt väder i södra Sverige, fåglarna hittar då mat ute i naturen. Men det kan också vara en generell minskning av fåglarna då många hade en väldigt dålig häckningssäsong i somras beroende på att det var kyligt och blött, säger Anders Wirdheim.

En nyhet i årets räkning är bred lansering av en app för att registrera observationerna. Appen har funnits i testversion ett par år, men har nu utvecklats för att hjälpa fågelräknare att både identifiera och registrera matgästerna.

(TT)

 

FAKTA VINTERFÅGLAR 

Topplistan är baserad på 17 709 rapporter inkomna till och med den 6 februari.

1. Talgoxe

2. Blåmes

3. Gråsiska

4. Pilfink

5. Domherre

6. Skata

7. Koltrast

8. Kaja

9. Grönfink

10. Gulsparv

11. Gråsparv

12. Nötväcka

13. Steglits

14. Grönsiska

15. Entita

16. Stjärtmes

17. Större hackspett

18. Sidensvans

19. Nötskrika

20. Bofink

Källa: Vinterfåglar inpå knuten 2018.