Hon gör priser till galan

Helena Eriksson tycker att det är en ära att få tillverka priserna till företagare på Sala kommuns stora näringslivsgala. Varje år tillverkar hon silverknopparna till galans pristagare, men silverknopparna bär olika färger från år till år beroende på vem som står som värd för galan. I år är färgen grön och silver. Foto: Cecilia Eriksson
Textstorlek:

VÄSTERFÄRNEBO/SALA Ikväll, fredag, ska företagare få ta emot pris på Silverglans galan i Sala. Priset de får ta emot, en silverknopp, tillverkas av den erfarna keramikern Helena Eriksson på Rensch keramik i Västerfärnebo.

På ett bord i Helena Erikssons keramikverkstad hemma på gården i Västerfärnebo ligger silverknopparna redo att glaseras. När undertecknad besöker henne i keramikverkstaden, som en gång varit ett bageri och kafé i byn, är det ungefär en vecka kvar till Silverglans galan. Ikväll är det dags för galan där företagare i Sala uppmärksammas för sina insatser för kommunens näringsliv.

Helena har tillverkat silverknopparna under flera år. Det var genom konsthantverksföreningen Skapande händer, där hon är med, som förfrågan från arrangörerna kom om det fanns någon som kunde tillverka priser till galan.

– ”Det låter spännande, det tror jag att jag kan göra”, sa jag, berättar Helena.

Hon gjorde ett förslag som föll arrangörerna i smaken.

Varje år har det varit olika fäger på silverknopparna, beroende på vilka som stått som värdar för galan. Ett år var silverknopparna champagnefärgade och det var en utmaning att få till färgen.

– Men värdarna blev jättenöjda, berättar Helena.

Silverknopparna kan pristagarna hänga upp på väggen om de vill.

När undertecknad träffar Helena har hon nyligen slutat arbetet för dagen, som lärare i bild och form på Västerfärnebo skola. Hon arbetar heltid och har även en tjänst på Tärna Folkhögskola. Men hon minns den tiden då hon kunde leva på hantverket.

– Det var i slutet av 1980-talet och början på 1990-talet. Hantverk var populärt då, men jag har märkt att det börjar få ett uppsving igen, säger hon.

Hon har planer på att öppna keramikverkstad och galleri i Salbohed, närmare bestämt i Örsingsbo där familjen har köpt ett hus. Om några år räknar hon med att det ska vara verklighet. Då kommer hon att kunna sitta och dreja med utsikt över Stävresjön.

– Det har varit en liten bondgård, vi ska renovera ladugården som jag ska ha till keramikverkstad. Det har alltid varit drömmen att sitta och dreja med utsikt över en sjö och ha inspirationen alldeles inpå, säger hon.

– Min inspiration kommer från naturen, genom känslor och situationer i världen, berättar hon.

Helena visar ett konstverk med en flyktingkvinna och hennes barn i en glaskupa.

– Hon står och bankar som att hon säger: ”släpp in mig”. Hon står vid gränsen och blir inte insläppt.

Men ett signum för Helena är de flygande figurer hon gör.

– Jag har alltid drömt om att flyga, det är en frihetskänsla, säger hon.

Helenas intresse för keramiktillverkning kom genom skolan. Att jobba med keramik blev ett kall. Hon utbildade sig till konstpedagog i Norrbotten och gick en krukmakarutbildning på Höganäs.

Helenas konstverk finns att se på Abrahamsgården i Norberg och på Skapande händer i Sätrabrunn, Sala.

– Att jobba med stengodsleran är underbart, det är ett material från naturen. Jag tröttnar aldrig på det, säger hon.

Men att arbeta med lera är inte helt enkelt.

– På utbildningen sa de att de första fem åren bestämmer leran och sedan är det du som bestämmer. Jag brukar hjälpa mina elever när de drejar så de kan se att det blir något, säger Helena.

Ibland spricker hennes konstverk i ugnen, men även sådant som inte blivit som hon tänkt från början kan hon använda. På väggen i ett av rummen sitter en spegel med mosaik som hon gjort.

Hon tar även tillvara på gamla saker.

– Gamla rostiga saker är väldigt vackert ihop med lera, säger hon och visar upp ett skulpterat ansikte som ramats in med en del av en rostig spade.

Cecilia Eriksson