I Möklintabacken åker alla gratis – stora som små

Kenneth Hedqvist åker utför på madrass. Foto: Lisa Parland
Textstorlek:

MÖKLINTA/SALA Sedan 1970-talet har Möklintas invånare kunnat njuta av en egen skid- och pulkabacke med lift. Hit kan vem som helst komma och åka gratis. Backen finns i en skogsglänta längs med väg 830 som går rakt igenom samhället.

– Den här vintern har vi haft öppet sex helger. Förra helgen var omkring 60 personer här, då såg backen ut som en myrstack! Under 20 personer tror jag inte att det har varit någon av de helger vi haft öppet. De flesta som kommer är förstås från trakten men det händer att vi har besökare från Sala och Avesta, berättar Möklintabon Kenneth Hedqvist.

Backen och det intilliggande elljusspåret förvaltas av den ideella föreningen Möklinta Äventyrsbacke och Elljusspår men i praktiken är det en person, Kenneth Hedqvist, som sköter liften.

– Ove Brindstedt hade hand om liften i över tio år så nu känns det som om det är någon annans tur.

Så nu är det din tur att sköta liften i minst tio år?

– Kanske det! Jag kan ta hjälp av andra om det skulle behövas och har ett bra team runt mig men jag gillar faktiskt att göra det här. Jag blir glad av att se när folk har roligt, förklarar Kenneth Hedqvist och lägger till att föreningen har adekvata försäkringar och liften inspekteras regelbundet.

Äventyrsbacken är en naturbacke med flis som fick lift på 1970-talet.

– Det var Mats Abrahamsson som tog initiativet till att fixa en lift. Han har legat bakom väldigt många initiativ här i Möklinta på ett eller annat sätt, berättar Kenneth Hedqvist.

Färre barn åker just skidor numera. Istället är det pulkor, madrasser och bobar som gäller. Granntjejerna Angelika Aspring, 11 och Amanda Lövström, 8 är två av Äventyrsbackens allra flitigaste besökare.

– Vi kommer först, åker hem sist och tröttnar aldrig skrattar de.

Nyligen råkade Angelika Aspring ut för en smärre skada och fick åka in till lasarettet i Västerås. Men det hindrade henne inte från att kasta sig ut i backen igen redan nästa helg. Det gick helt enkelt inte att hålla sig därifrån.

Det är dock inte bara barn som åker i backen. En hel del vuxna med barnasinnet kvar passar också på. Kenneth Hedqvist är inte särskilt svårövertalad när grannbarnen vill att han också ska åka utför och ser ut att ha lika roligt som dem när de susar ned för backen.

I anslutning till parkeringen finns grillar och en värmestuga med toalett . Nästa säsong kan det finnas möjlighet att köpa något att äta och dricka på plats.

– Då planerar vi att min fru och min bästa kompis ska sälja korv och varma drycker, berättar Kenneth Hedqvist.

Lisa Parland