Idealet är små öron och stora läppar

Textstorlek:

Olympiska spelen i Sydkorea närmar sig och med det rapporter om företrädesvis ryska idrottare som inte får vara med på grund av dopningsanklagelser. Men det finns också ”sporter” som står utanför OS och där märkliga saker händer.

Visst känner vi till dopade travhästar, klonade får och sist men inte minst – belgian blue – belgisk blå. Ni minns väl det fullpumpade nörkreaturet framavlad för högsta köttproduktion.

Men i förra veckan kom nyheten som toppade allt man tidigare hört. Det är som man brukar säga – ingenting överraskar längre. Men detta gjorde faktiskt det.

Det var i Saudiarabien som denna stora skandal avslöjades. På den årliga kamelfestivalen som hålls i öknen utanför huvudstaden Riyadh avslöjades flera kamelägare med att fuska i den prestigefulla och pengastinna skönhetstävlingen. Nu är det inte kamel-ägarna som tävlar i skönhet, om nu någon trodde det. Nej, det är kamelerna.

Spektaklet går ut på att kamelerna visas upp för tusentals åskådare och där domare lägger pannorna i djupa veck och antecknar.
Att tävlingen tas på största allvar förstår man då den totala prissumman är på nästan 32 miljoner dollar.

Tydligen skall läpparna på kamelerna vara långa men i år var det något märkligt med kamelläpparna. De var nämligen väldigt långa.

Och det är just här fusket upptäckts – hela tolv kameler avslöjades med att ha fått botox injicerat i läpparna. Botox gör att läpparna blir fylligare och större. Enligt uppgift skall också en veterinär vara inblandad genom att ha gjort skönhetsoperationer på kameler. Han har gjort läppar längre och öron mindre.

Känslorna var enligt uppgift upprörda – man behandlar inte en kamel hur som helst i Saudiarabien.

Men om ägarna pucklade på varandra framgår inte av historien.

Som ni märker är det en del svåra ord i den här texten. Ja, svåra är de väl inte men ord som exempelvis företrädesvis får man nog förklara för den yngre generationen. Åtminstone upplever jag det så. Speciellt hör man alla fel väldigt tydligt då man lyssnar på radio. Varför är det exempelvis så svårt att säga egentligen, som det stavas. Nej ejenklien är tydligen det som gäller nu. Likadant är det med ordet äntligen som numera blir änklien.

I helgen hade vi en yngre bekant hemma hos oss och jag råkade använda ordet schism. ”Vad betyder det” undrade han? Jag tänkte att här skulle man kunna ha en praktisk övning och skapa just det som ordet betyder. Men jag valde att helt lugnt och stilla förklara istället.

Jag vet inte om det alltid varit så att olika generationer inte förstår varandra men jag hör till generationen efter den som
uttryckte saker såsom:

”Tira grabbar, vá skådar mitt norra”.

Och jag vet precis vad som menas.

Så pratar ingen längre utan nu förvränger man ord på andra sätt.
Uttrycker sig, kanske någon tänker nu. Nej, förvränger anser jag.

Däremot tar jag med glädje till mig nya uttryck såsom pensionärskuvös – ni vet, en inglasad uteveranda. Nya ord med humor är aldrig fel. Men när det låter som talfel är det inte kul.

Till yttermera visso!