Ingen rök utan eld

Textstorlek:

Oron i världen har ju som bekant nått vår lugna del av den. Därför diskuteras det mycket hur länge vi skulle klara en krissituation. En vecka verkar vara gängse norm för hur mycket vi skall ha hemma i form av mat, stearinljus och annat nödvändigt. Jag vet inte vem som kommit fram till det men det kanske är som med brödskivorna en gång i tiden – det är helt enkelt Socialstyrelsen som kommit fram till det. Ni vet, ”Socialstyrelsen rekommenderar svenska folket att äta 6–8 brödskivor per dag!”

En vecka alltså. Men sen då? Finns det inga fler rekommendationer?

Samtidigt kommer ett besked om att alla som har eldstäder i någon form måste anmäla dessa likt tv-innehav. Är de för gamla skall de beläggas med eldningsförbud och bytas ut. Hur går det ihop med att vi skall klara oss som en självhushållande befolkning i en vecka? De som bor i städer bryr jag mig inte så mycket om men på landsbygden är det ju oftast vedeldning som gäller. Jag skulle exempelvis aldrig bo i ett hus där den möjligheten inte finns. Har man dessutom en kamin med kokplatta finns ju också möjligheten att laga mat där.

Men om inte krisen infinner sig undrar man ändå hur alla med gamla vackra bergslagskaminer eller med hundraåriga, fullt fungerande, kakelugnar skall göra. Skall de bara rivas? Kulturarv kallas det.

Det verkar dock som om ingen på ledarredaktionerna på storstadstidningarna har något sommarhus på landsbygden för på ledarsidorna är det tyst om detta. Nåväl, frys ihjäl då.

Sedan undrar jag – detta är en sak som skulle kunna sätta snurr på debatten – skall kungahuset också riva ur kakel-ugnarna på slottet? Där fick ni något att bita i.

Tänk alla herrgårdar som är fyllda med klenoder. Sedan när allt är urrivet och utbytt mot hemska täljstenskaminer börjar självrannsakan. Det blir väl som med alla som har egen slambrunn som måste bytas ut för Östersjöns skull. Där har man ju nu börjat ifrågasätta nyttan. Skitar de verkligen ned så mycket, egentligen, låter det nu från olika håll.

Men det är som med allt annat, det är larm hit och det är larm dit. Ena dagen är det livsfarligt att dricka mjölk. Nästa dag är det chipsen som är livsfarliga. Undrar förresten hur myndigheterna skall ha koll på kaminer och kakelugnar? Skall de likt tv-pejlare åka runt och se ur vilken skorssten det kommer rök?

Ja, sedan blir det väl grillar man jagar. Där eldas det ju med fossilt bränsle, det vill säga kol. Gasgrillar är det ju likadant med. Kanske mina tankar skapar fler arbetstillfällen – grilljägare på sommaren och kaminagent på vintern.

Nej, klimatförändringen är redan här vare sig vi vill det eller ej. Att stoppa den genom att förbjuda vedkaminer i Sverige låter sig nog inte göras. Det är nog bara att gilla läget och anpassa sig.

Tyvärr!

Men som av en händelse har Boverket efter kritik nu gått ut med ett förtydligande som i korthet går ut på att de nya reglerna bara gäller nyinstallation eller byte av spisar.

De som redan har en vedspis eller kamin berörs alltså inte.