Tema: Företag

Länets enda langosrestaurang

Theresa förbereder för lunchgästerna. Även om ungerska langos är nischen så erbjuder Theresa Dalman också svensk husmanskost. Foto: Jan Å Johansson
Textstorlek:

Skinnskatteberg är länets minsta kommun – åtminstone till invånarantalet. Här bor endast lite drygt 4 000 invånare. Med tanke på det kan det vara djärvt att starta en verksamhet som bygger på att kunder hittar dit. Theresa Dalman vågar dock och öppnade sin restaurang specialiserad på ungerska langos den 8 januari. 

Theresas restaurang har fått namnet JT:s matbar och ligger vid det lilla torget i Skinnskatteberg – mitt i smeten skulle man sagt om det vore en storstad. Hon öppnade alltså sin verksamhet i början på januari men öppningsdagen var planerad att bli tidigare.

– Ja, jag hade tänkt öppna till julmarknaden för att få skjuts direkt men det drog ut på bygglovet. Det var en tom lokal jag tog över och då miljö och hälsa kom hit och tittade sade de att jag kanske måste söka bygglov för ändrad verksamhet. Men så hände inget förrän efter tre veckor då de sade att jag måste söka bygglov. Det försenade öppningen med en och en halv månad, berättar Theresa.

Hon är dock ingen infödd Skinnskattebergare utan kom till orten för fem år sedan från Västerås. Till yrket är hon kokerska på förskola och på äldreboenden men har allt sedan gymnasiet närt en dröm om att driva en egen restaurang.

– Jag har alltid varit matintresserad och langos är inget nytt då jag tillagat det och sålt på marknader och festivaler. Bland annat på dansbandsveckan i Malung. Där går de åt som smör i solsken men här i Skinnskatteberg verkar inte många känna till langos. Fast visst kommer det ibland gäster som visst vet vad det är. Exempelvis kom ett par från Kolsva hit just för att det är langos. Mig veterligt finns det bara en langosrestaurang till i Sverige och den ligger i Helsingborg i Skåne.

Även om Skinnskatteberg är litet, eller kanske just därför, är konkurrensen på matställen hård. Här finns så klart pizzerior och en restaurang som serverar kinamat och thaimat. Det behövs således ingen större marknadsundersökning utan Theresa kände till utbudet.

– Langos är något nytt här men jag har också en buffé med husmanskost. Dessutom erbjuder jag pulled pork, lövbit och klyftpotatis. Husmanskosten försöker jag dock variera.

Under denna drygt en månad sedan öppningen har kundtillströmningen varierat.

– Vissa dagar är det en hel del gäster och andra mindre. Mest är det under lunchtid. Som mest kom det plötsligt in många gäster en fredag för två veckor sedan. Det bara vällde in folk, ler Theresa.

Men ännu går det inte riktigt runt. Hon har dock inte tagit några lån för verksamheten utan har satsat egna pengar i restaurangen.

– Det knepigaste med den ojämna kundtillströmningen är hur man skall planera inköpen av råvaror. Tyvärr blir det vissa dagar mycket mat över. Och det får inte ta slut heller – ja, det är knepigt.

Dock har ryktet gått om att det finns husmanskost på menyn. Och att Theresa erbjuder pensionärsrabatt. Några stamgäster har det också hunnit bli.

Just nu söker hon alkoholtillstånd och har just fått tillstånd för en uteservering.

– Jag är utbildad i alkoholhantering så det skall nog lösa sig.

Theresa skall också fortsätta att åka runt på festivaler och marknader. Hon vet dock inte hur hon skall lösa bemanningen i restaurangen i Skinnskatteberg. Just nu, i uppstartsfasen hjälper dock sambon till. Och hon ser fram emot sommaren.

– Jag hoppas på sommargästerna. Det är bara synd att de inte får någon reklam i sina brevlådor. Jag har haft stockholmare här som säger att om jag erbjudit langos i Stockholm hade jag redan varit miljonär, skrattar Theresa.

– Folk vill ha ett större utbud och jag hoppas på våren, speciellt som jag fått tillstånd för att ha en uteservering.

Jan Å Johansson

 

Fakta Langos

Langos betyder flamma

Langos uttalas langåsch

Det är en ungersk maträtt

Langos består av friterad och jäst deg

Serveras med gräddfil, riven ost, fetaost, pudrad med socker

Den kan försvenskas med rom eller sylt

Rätten är vanlig på festivaler

Langos är vanligt på marknader i Tyskland, Österrike och Ungern.