Länsbons äventyr hjälper barn i nöd

John Fahlström, från Norberg, färdades på en trehjulig moped från 1980-talet och besteg sedan Kebnekaise. Det gjorde att han lyckades samla in över 100 000 kronor till Världens barn. Nu är det dags för nästa äventyr. Foto: Privat
Textstorlek:

​John Fahlström samlade in över 100 000 kronor till Världens barn genom att åka 130 mil på en gammal moped och sedan bestiga Kebnekaise. Nu är han redo för ett nytt äventyr till förmån för Världens barn.

Norbergsbon John Fahlström reflekterade över hur bra vi har det i Sverige och ville hjälpa människor i nöd. Allting började med en insamling till musikhjälpen för ett par år sedan.

– Men det gick segt, det var svårt att få folk att skänka pengar, berättar han.

Han insåg att han var tvungen att göra något aktivt för att få folk till att ge pengar till insamlingen.

– Jag lade ut på Facebook att om jag fick 3 000 kronor till insamlingen så skulle jag springa hem 1, 6 mil från jobbet. Så blev det och jag livesände det.

Utmaningarna byggdes på varandra. Nästa gång handlade det om att bada naken i isvak om folk skänkte 5 000 kronor.

– Jag hade aldrig badat i en isvak tidigare. Jag knackade hål i isen och det var kallt. Men det var värt det för en bra sak.

Han körde vidare på sina idéer och i somras skulle han samla in 30 000 kronor till Världens barn genom att åka 130 mil på en moped. Resans mål var Kebnekaise som han sedan skulle bestiga.

Inför utmaningen köpte han ett tält och en trehjulig moped från 1984 som han renoverade.

John blev sponsrad av företag och bjuden på några övernattningar längs vägen, då de fick höra om hans äventyr för insamlingen till Världens barn.

– Jag hade ingen aning om vad jag försökte mig på. Jag visste att det skulle bli jobbigt, men jag mötte många nyfikna och engagerade människor längs vägen och det gav mig energi.

Hans äventyr kunde intresserade följa via hans Facebook-konto ”Följa John”, där de kunde läsa om resan, se bilder och videos. Idag har han över 2 500 följare på Facebook.

– Direkt när jag reste iväg blev folk väldigt generösa. Mitt mål var att samla in 30 000 kronor till Världens barn, men det blev över 100 000 kronor i slutändan. Jag kunde nästan inte tro att det var sant.

Nu har John ett nytt projekt på gång. Först ut på agendan står Vasaloppet första helgen i mars.

I sommar ska han ta sig an världens största motionscykellopp Vätternrundan och paddla kajak på Göta kanal. Han har köpt en kajak som han ska öva med så fort det blir vår.

John säger att han alltid har gillat utmaningar, men att han först på allvar började göra verklighet av det när han startade insamlingarna till välgörenhet.

– Drivkraften är att visa för mig själv att det går och välgören-heten är moroten till att jag tar i extra mycket.

Hur mycket pengar siktar du på att samla in den här gången?

– Jag vet inte riktigt, jag tror att det kan bli svårt att få samma engagemang igen, det jag gjorde sist var så udda. Men det känns fegt att sikta på lägre än 100 000 kronor.

Sedan lite mer än en månad tillbaka förbereder han sig för Vasaloppet, som han åker för första gången.

– Jag åker skidor 2–3 dagar i veckan och bygger upp konditionen. Konditionen är min svagaste punkt, säger han.

Insamlingen pågår året ut och John funderar över vad nästa steg blir.

– Jag funderar på om jag ska paddla eller cykla hem när jag är färdig eller om jag ska göra en svensk klassiker. Fast jag har svårt för vatten, men det blir en möjlighet till att tvinga mig själv att göra något som jag är obekväm i.

Nyligen hamnade John Fahlström på Årets Lantis-lista 2017. Det är tidningen Land som utser 100 personer som de tycker förtjänar en extra hyllning för be-tydelsefulla insatser för en levande landsbygd under året och John hamnade på plats 41.

– Det är kul med responsen, att folk tycker att man gjort något betydelsefullt.

John är en inspirationskälla och människor brukar kontakta honom för att få tips och idéer till egna insamlingar.

– Har man tid och inte måste göra personliga uppoffringar, att till exempel familjen eller ekonomin blir lidande, så tycker jag att man ska köra på. Det är extremt givande och extremt roligt och man lär sig mycket om sig själv.

– Jag har lärt mig att jag klarar mycket mer än jag tror.

Cecilia Eriksson

 

Fakta: John Fahlström

Ålder: 35 år

Bor: I Norberg

Yrke: Maskinoperatör på Epiroc, före detta Atlas Copco

Familj: Singel

Intressen: Fotografering, bilar, friluftsliv. Jag gillar allt.

Egenskaper: Lugn, jag gör inga förhastade slutsatser. Trevlig och envis.

Drömäventyr: Jag skulle vilja bestiga fler berg som Kilimanjaro. Mount Everest vore häftigt men det kostar alldeles för mycket.