En samlingspunkt i 100 år

Kilbolokalen i Västerbykil är en välbesökt mötesplats. Foto: Kulturföreningen Kilbolokalen
Textstorlek:

VÄSTERBYKIL/SALA I Kilbolokalen i Västerbykil händer det mycket. Tack vare ett gäng eldsjälar i byn har man redan fått ihop ett program för en stor del av 2018.

Igår söndag den 18 februari var det berättarafton med Maria Arnadottir.

Den 4 mars blir det keltisk och irländsk musikkväll med bandet Butlers of Glen Avenue. 25 mars är det Cornelis Vreeswijkkväll med Mikael Edfält och den 24 april folkmusik med Carina Normansson och Gunnar Sandström.

Kilbolokalen har varit en samlingspunkt i bygden i över 100 år. Tidigare ägdes och drevs den av ortens IOGT-NTO-förening. År 2001 bildades Kulturföreningen Kilbolokalen som då tog över den gamla föreningsgården.

Utöver kulturevenemangen med inbjudna gäster anordnar man den välbesökta ungdomsverksamheten Chillbo varje fredag och traditionellt Lucia- och Valborgsfirande.

Ett 30-tal familjer och omkring 15 enskilda personer är medlemmar i föreningen. Styrelsen består just nu av åtta personer.

– Det finns massor att göra om man skulle vilja bli en mer aktiv medlem. Allt från att bygga gradänger, läktare, till att koka kaffe, säger Stina Barrsäter, ordförande i Kulturföreningen Kilbo.

Vårprogrammet har varit mycket inriktat på musik men hösten kommer att gå i teaterns tecken.

– Nyligen var vi från styrelsen på utbudsdag för kulturföreningar i Västerås och såg smakprov på 20 minuter från olika föreställningar. Två av dem kommer med stor sannolikhet att framföras i Kilbolokalen i höst, berättar Stina Barrsäter.

Hon betonar att evenemangen är öppna för alla, inte bara kulturföreningens medlemmar.

– Det händer att det kommer folk ända från Västerås och Fagersta och det tycker vi bara är roligt!

Lisa Parland