Landsbygdsparti på väg mot riksdagen

Lars Mattsson, ordförande i Landsbygdspartiet oberoende i Västmanland. Foto: Jan Å Johansson
Textstorlek:

LÄNET När Landsbygdspartiet oberoende Västmanland höll sitt årsmöte nyligen fick Lars Mattsson förnyat förtroende som ordförande.
Nu arbetar partiet vidare med målet att komma in i riksdagen. 

2016 bildades Landsbygdspartiet Västmanland med en interimstyrelse och i mars förra året valdes en styrelse som vid årsmötet nyligen fick förnyat förtroende.

2016 hade Landsbygdspartiet i Västmanland 11 medlemmar, nu är de 24.

– Men sympatisörerna är långt många fler. Vi märker tydligt i våra diskussioner hur många efterlyser en fungerande landsbygdspolitik och där många genomskådat att landsbygd bara är intressant att lyfta fram innan ett val, men efteråt glöms frågorna bort, säger Lars Mattsson.

Landsbygdspartiet siktar på att komma in i riksdagen 2018.

– Idag får vi röster från alla partier och vi såg redan i förra valet att det fanns personer som röstade på oss. En framgångsfaktor kan vara att alla känner en stark kärlek till sin hembygd och att ett parti som kan driva landsbygdsrelaterade frågor på riksnivå ger ett lokalt mervärde, säger Lars Mattsson.

Att driva större kampanjer är svårt, med en begränsad ekonomi och LPo Västmanland upplever att många medier är ointresserade av att låta dem synas i debatter. Men partiet kämpar på genom debattartiklar och genom att synliggöra sig i sociala medier.

– Under den tid vi funnits har vi arbetat med att ta fram en strategi- och verksamhetsplan. Nu kommer vi via medlemmarna att arbeta vidare med att få fram vår politik genom medier eller medverka vid olika event som finns i länet, säger Lars Mattsson.

Landsbygdspartiet brinner för frågor som exempelvis sänkning av drivmedelsskatterna, lägre skatt för dem som bor längre bort från service men också att det ska finnas vård-omsorg, skolor, service och bredband på små orter.

De arbetar också bland annat för närproducerad mat i skolor, vård och omsorg, att mjölkbönder ska räddas, satsning på landsbygdsskolor, en stärkt äganderätt av skog och mark och att bromsa städernas expansion och att lägga fokus på att bygga i kransorterna.

– I nuläget har vi idag en accelerande utveckling med tomma hus, avfolkning och försämrad service medan vi i storstäderna har en överetablering, bostadsbrist och enormt höga boendekostnader. Det behöver inte vara så om den politiska viljan finns, menar Lars Mattsson.

I LPo Västmanlands styrelse sitter Lars Mattsson från Skinnskatteberg som arbetar inom skogsindustrin, Anders Wetterholm från Norberg som är pensionerad verksamhetskonsult och egenföretagare, Irene Björklund från Skinnskatteberg som arbetar inom skogsindustrin och Monica Alfredsson från Kolsva som är lantbrukare.

Cecilia Eriksson