Slalomguld till Hansdotter: ”Det har varit min dag helt enkelt”

Frida Hansdotter jublar med den svenska flaggan efter att hon vunnit OS-guld. Foto: Pontus Lundahl/TT
Textstorlek:

VINTER-OS Den eviga tvåan? Glöm det.
När det gällde som mest var Frida Hansdotter äntligen bäst i världen.

Frida Hansdotter var nervös, satt för sig själv med musik i hörlurarna och kände trycket av både sina egna och andras förväntningar. Sedan blev slalomen flyttad två dagar.
Och plötsligt var det en helt annan Frida Hansdotter som tog sig an slalombacken i Yongpyong alpincenter.
– Jag tror faktiskt att det var ganska bra för mig att första slalomdagen blev inställd. För då var jag nervös, säger hon.
– Men sedan har jag bara känt att nej, jag ska njuta av det här och ta vara på chansen i stället. Varför vara nervös och hoppas att det ska gå på något vis? Det var jag som bestämde i dag helt enkelt.
Att chansen fanns där visste hon. Och när storfavoriten Mikaela Shiffrin dessutom såg ut att ha en något sämre dag fanns allt att vinna. Hansdotter, tvåa efter det första åket, satsade för fullt även i det andra och tog ledningen när hon kom i mål.
Bara en åkare kvar. Ett hot mot den där guldmedaljen som Frida Hansdotter har jobbat så hårt för i alla år.
Wendy Holdener hade två tiondelars ledning och åkte bra. Väldigt bra. Och när schweiziskan korsade mållinjen skiljde det bara fem hundradelar. Men åt rätt håll.
– Det var en längre minut än en minut kan jag säga, säger Frida Hansdotter. Men sedan typ sprutade ju tårarna.
Bakom Frida Hansdotter tog Wendy Holdener silver och österrikiska överraskningen Katharina Gallhuber bronset.
Frida Hansdotter har varit något av en evig tvåa under stora delar av sin karriär. Hon har radat upp pallplatser men sällan vunnit, oftast i stället slagen av den amerikanska storstjärnan Mikaela Shiffrin.
Så har det varit en rad gånger i världscupen och så var det på VM 2013, 2015 och 2017 då Hansdotter tog brons, silver och brons – men Shiffrin tog guld. Hansdotter vann visserligen slalomcupen i världscupen 2016, men då var Shiffrin skadad stora delar av säsongen.
Den här gången blev Mikaela Shiffrin – som tog storslalomguldet dagen innan – bara fyra.
– Jag är supernöjd med min karriär. Det är väl mer att Mikaela har varit helt fantastisk, jag menar hur många andraplatser har jag inte haft efter henne? säger Hansdotter.
– Men man vill ju ha det där guldet. Jag är supernöjd med mina medaljer, men att få stå överst på en pall, det är något helt magiskt. Att vinna, det är obeskrivligt.
Anna Swenn-Larsson, som låg trea efter det första åket, fick nöja sig med femteplatsen medan Emelie Wikström slutade tolva. Estelle Alphand körde ur i andra åket.
Lagkamraterna har passerat för länge sedan när Frida Hansdotter till slut jobbat sig igenom alla intervjuer – och då återstår ändå presskonferensen, dopningskontrollen och medaljutdelningen.
Frida Hansdotter tar sig an det precis som hon hanterat resten av dagen. Med ett leende på läpparna.
– Det är stor skillnad. Att vinna, det är ju det man vill, det är därför man tävlar och verkligen älskar det här med tävling, säger hon.
– Att få stå överst och verkligen vara, som nu, bäst i hela världen. Det är helt sjukt.
TT: Det känns lite som kronan på verket på din karriär?
– Ja lite så. Jag har haft en helt fantastisk karriär med mycket bra framgångar. Men ett OS-guld, det slår nog högst.