Spännande på sportlovet

Christinasjön i Sala Silvergruva. Foto: Andreas Wollmer
Textstorlek:

​Vecka 9 är det sportlov i Västmanlands län. I Sala silvergruva har man satt ihop ett sportlovsprogram för vecka 8 och 9 som har 13 olika punkter. 

Konstknekten är en visning som är anpassad för de som har svårt att röra sig fritt. Den passar mycket bra för personer med rullator, som kör permobil eller sitter i rullstol. Visningen är uppkallad efter en person med ett mycket viktigt uppdrag, det var konstknektarnas ansvar att pumparna i gruvan fungerade. Deltagarna i visningen kommer att få åka ned i gruvans äldsta schakt, titta in i ett stort brytrum där man på 1800-talet hittade silvermalm och känna på det iskalla vattnet som pumpades upp.

Ortdrivaren är en visning som passar barn från lågstadieålder och uppåt samt vuxna med god kondition. Deltagarna får nämligen ta sig både upp och ned för de 270 trappstegen till Hedvig Elisabeth Charlottas gruva. Ortdrivaren var den som gick i täten när man skulle arbeta sig längre in i gruvgångarna.

På den här visningen får alla barn ta med sig en liten skattkista att fylla med färgskimrande mineraler nere i underjorden.

Stigaren är en visning som passar lite äldre barn och ungdomar. Den passar också vuxna som vill lära sig så mycket som möjligt om gruvan på så kort tid som möjligt. Deltagarna går ned i Sofia Magdalena Gruva och passerar på vägen dit gruvans ursprungliga vattennivå.

Det blir också tillfälle att titta ned i världens största tillmakade schakt.

Vid alla visningarna rekommenderas varma, oömma kläder och rejäla skor.

Ovan jord erbjuds porslinsmålning, drop in drejning och tipspromenad på gruvområdet.

Lisa Parland