Tungt och hedervärt pris till Lidström och Amb

Textstorlek:

Nyligen gästades Gårdsjö älgpark av ishockeylegendaren Nicklas Lidström och spjutkastaren Kim Amb. De båda är 2017 års mottagare av Hedershornet som älgparksägare Leif Lindh har delat ur sen 2012.

– Det är fantastiskt att få ta emot två så stora namn här, men vi börjar med en tur i älgparken, sade Leif Lindh när han hälsade välkommen.

I ymnigt snöfall, eller snöslask, tog pristagare och några medföljande plats på vagnen och rullade ut i älgparken.

Älgarna dök strax upp och flockade sig runt vagnen i väntan på lite godsaker. För dagen var de lite busiga men Leif Lindh hade full koll och älgarna lyssnar på och respekterar sin ”husse”.

– De vet vem som bestämmer, men de är otroligt snälla och jag är helt trygg med dem, säger Leif Lindh och klappar om Olivia som älskar limpa.

– Det här har var första gången jag träffar älgar på så här nära håll, säger Nicklas Lidström och ger Olivia en limpskiva.

Kim Amb berättar att han varit i älgparken vid ett par tillfällen tidigare, och det är alltid en upplevelse.

– Idag var det extra roligt eftersom det var lite fart på älgarna, säger han.

Efter älgsafarin var det dags för utdelning av hedershorn, diplom och blommor.

Leif Lindh delar ut Hedershornet till personer som gjort något hedervärt och bra för bygden, för andra människor eller världen. Pristagarna deltar sedan i nomineringen av nästa års kandidater.

– Kim ska få hornen som Holger har tappat och Nicklas får hornet efter Linus, säger Leif Lindh.

På diplomet till Kim Amb står det bland annat att han är en ”målinriktad grabb som vet vad som krävs för att bli en världsstjärna.”

Efter flera stora framgångar vann han Diamond League i Lausanne 2013, och samma år tog han sitt tredje raka SM-guld i Borås. Tillsammans med sina lagkompisar tog Kim Amb även hem segern i Finnkampen.

Nicklas Lidström räknas till en av världens bästa hockeybackar genom tiderna. Under sina 20 år i Nordamerika spelade han för Detroit Red Wings i NHL och vann Stanley Cup hela fyra gånger. Lidström tog VM-guld 1991 med Tre Kronor och guld i OS 2006.

År 2015 valdes Nicklas Lidström in i Hockey Hall of Fame.

Rose-Marie Eriksson