Alla skolor ska vara med

Alex Andersson, Johan Eliases och Hannes Granberg från utbildningsorganisationen Ung Företagsamhet som tidigare i år firade att det skett en ökning från 876 till 1112 gymnasieelever som engagerar sig i att prova på att driva företag i Västmanland. Foto: Pressbild
Textstorlek:

Rekordmånga ung­domar från hela länet ställde ut på mässan för unga företagare på Aros congress center i Västerås nyligen. Västmanland är ett av de län som ligger i täten när det gäller Ung Företagsamhet. Men till nästa år siktar Ung Företagsamhets regionchef Johan Eliases på att länets alla gymnasieskolor ska vara involverade i att driva UF-företag.

– Årets mässa slog rekord och blev den största UF-mässan någonsin med 195 utställande UF-företag och flera tusen besökare. Jag är mycket nöjd med årets mässa och våra fantastiska elever, framtiden är ljus i Västmanland, konstaterar Johan Eliases, regionchef för Ung Företagsamhet.

Han berättar vidare att 175 UF-företag ställde ut förra året.

Ung Företagsamhet är en ideell utbildningsorganisation som ger ungdomar möjlighet att utveckla sin kreativitet, företagsamhet och sitt entreprenörskap. Gymnasieeleverna får testa på att starta, driva och avveckla ett företag under ett år som en del i sin gymnasieutbildning.

Det är inte enbart utställande företag som ökat, utan antalet UF-företag har ökat överlag i länet. Närmare bestämt med 30 procent sedan förra året, enligt Johan Eliases.

– 1 122 elever driver 341 UF-företag i Västmanland i år, säger han.

UF-företagande i länet ligger nu på plats tre i hela Sverige.

Vad beror det på att ni har ökat?

– Det handlar nog om att UF har blivit bättre och att vi gett rätt förutsättningar till lärarna, vi har ökat kompetensutvecklingen hos lärarna, säger han.

Johan Eliases ser UF som en god investering i kampen mot ungdomsarbetslöshet.

– De som driver UF-företag blir oftare chefer och har lättare att få jobb efter skolan. UF är en resurs mot ungdomsarbetslösheten, menar Johan Eliases.

Under UF mässan ställde elever ut från alla kommuner i länet som har gymnasieskolor.

– 24 av 27 skolor i Västmanland är med i UF. Jag lobbar bland politiker, lärare och näringslivet för att få fler till UF. Nästa läsår siktar vi på att alla skolor ska vara med i UF, säger Johan Eliases.

– Även om Västerås ligger i framkant i UF så får man inte glömma bort det viktiga helhetsperspektivet. UF finns i kommuner som till exempel Sala, Fagersta, Köping och Arboga också, säger han.

För några år sedan utsågs ABB till Sveriges bästa UF skola och de flesta av de företag som tävlar vidare i SM i olika kategorier den 16-17 maj kommer från just ABB.

– Västerås har många skolor som jobbat med UF under en lång tid. ABB och Grillska gymnasiet har hög kvalité i UF. UF genom­syras i utbildningen, det är ämnesintegrerat, säger Johan Eliases.

Även Brinellskolan i Fagersta ligger i framkant. UF-elever från Brinellskolan tog sig inte till SM i år, men har tidigare blivit utsedda till både Årets UF-företag och vunnit SM i Årets hantverkare.

UF är väl utbrett bland elever som går på ekonomiprogrammen, men Johan Eliases hoppas på att det ska öka även på de andra programmen.

– Det är tradition, det var på ekonomiprogrammen UF började. Men det är även viktigt för de som går yrkesförberedande program, samhälle och natur, säger han.

Nu görs satsningar i hela länet.

– Bland annat på Språkintroduktion för ungdomar som nyss anlänt till Sverige, just nu på ABB och Brinellskolan i Fagersta. En annan satsning är på de yrkesförberedande programmen, några av dem kommer att bli småföretagare och då blir steget inte lika stort om man drivit UF. Och även satsning bland elever på program med inriktning på samhälle och natur, säger han.

I maj tävlar ungdomar från länet i SM i Ung Företagsamhet i Stockholm.

– Då samlas flera hundra UF-företag från hela Sverige.

– Vi tar ofta medaljer i SM. Vi håller hög svansföring och jag räknar med att vi plockar hem medaljer även i år, säger Johan Eliases entusiastiskt.

Cecilia Eriksson