Arbogaturismen uppåt

Textstorlek:

Turistsäsongen 2017 kan summeras. Och den var riktigt bra.Västmanland som helhet hade ett av de största ökningarna i landet vad gäller turistnätter.

Turistsäsongen 2017 kan summeras. Och den var riktigt bra.

Västmanland som helhet hade ett av de största ökningarna i landet vad gäller turistnätter.

Den gamla stadskärnan, sommarspelen, medeltidsdagarna, bryggeri- och robotmuseum, bra campingmöjligheter, Hjälmare docka… Det finns mycket som drar turisterna till Arboga. Och nu kan turistsäsongen 2017 summeras.

Det enkla svaret är att den var bra.

Men vi ställer frågan till turist­chefen, Ulf Johansson, hur bra var den?

– Ett bra år med många be­sökare. Flest dagbesökare. De vill uppleva vår historiska miljö, strosa runt i stan, fika och så vidare.

– Vad gäller evenemangen så noterar vi mycket bra siffror. Vi hade runt 30 000 besökare på Arboga Medeltidsdagar, under fem dagar. Runt 10 000–12 000 på lördagen. Den trenden håller i sig år efter år.

– Vi hade runt 10 000 besökare på julmarknaden. Det kommer över huvud taget mycket folk till de större evenemangen.

När det gäller olika anläggningar så är Ulf Johansson glad över inte minst utvecklingen för Herr-
fallet och Hjälmare docka. Och här väntar nyheter inför kommande sommar.

– Herrfallets camping har hög och ökad beläggning. Campingen går bra.

– Intressant här är att Yara-industrin i Köping gjort att vi fått många gästarbetare som bor halvårsvis på våra boenden, både i Köping och Arboga. Västmanland har bland landets högsta ökning av gästnätter.

Om ett av de stora glädjeämnena, Hjälmare docka, säger turistchefen så här:

– För några år sedan var det 200 gästnätter med husbilar på ställplatsen där. Året efter var det 200. Året därpå 400. Senaste årssiffran är 920. Alltså en enorm utveckling.

– Vi har en spännande entreprenör som driver fiket på ett mycket positivt sätt, och oron för det låga vattenståndet är inte aktuell nu.

Här väntar också sommarens nyhet.

– Strömma kanalbolag sjösätter en ny båt, Hjelmare kanal, som ska trafikera Kungsör-Notholmen under fyra till fem dagar i veckan i sommar. Båt åt ena hållet, buss tillbaka. Känns väldigt kul.

Dessutom noterar Ulf Johansson stor aktivitet inom naturturismen. Folk som vill paddla, vandra, campa och så vidare.

– Vi hade runt 5 000 fysiska besök på Turistbyrån förra året. Bra siffror. Men allt fler söker information via nätet, så där ska vi vara aktiva.

24 mars är det påskmarknad. Medeltidsdagarna firar 30 i år. Söderkåkar spelas för 20:e året.