Dragkamp om häktet

Textstorlek:

Kriminalvårdens generaldirektör, Nils Öberg, beslutade i januari att det tillfälliga ersättningshäktet på Salberga i Sala nu skall permanentas. Det motsätter man sig i Västerås där kommunstyrelsen gjort en skrivelse till generaldirektören, justitieminister Morgan Johansson och rikspolischef Anders Thornberg. Detta har fått kommunalrådet i Sala, Carola Gunnarsson (C), att reagera.

Kriminalvårdens generaldirektör, Nils Öberg, beslutade i januari att det tillfälliga ersättningshäktet på Salberga i Sala nu skall permanentas. Det motsätter man sig i Västerås där kommunstyrelsen gjort en skrivelse till generaldirektören, justitieminister Morgan Johansson och rikspolischef Anders Thornberg. Detta har fått kommunalrådet i Sala, Carola Gunnarsson (C), att reagera.

Gunnarsson ifrågasätter Västerås kommunstyrelses ordförande, Anders Teljebäcks (S), agerande
i häktesfrågan.

– Man pratar mycket om utlokalisering av statlig verksamhet men man utgår alltid ifrån att
länens residensstäder är platserna där de skall hamna. Att häktet permanentas i Sala har betydande fördelar. Dessutom blir det billigare eftersom man i Västerås måste börja från noll – alltså bygga ett häkte.

Häktet i Västerås stängdes 2015 efter en brand och Salberga har sedan dess varit tillfälligt. Ett nybyggt häkte i Västerås skulle kosta mellan 300 och 400 miljoner kronor att bygga medan om- och tillbyggnader i Sala skulle gå på cirka 100 miljoner kronor.

– Infrastrukturen finns redan på Salberga och kriminalvården tycker det är en fördel med häktet i Sala. Jag har inte haft kontakt med Teljebäck men jag tycker det är anmärkningsvärt på det sätt han gått ut med detta. (S) partidistrikt har uttalat sig för Västerås men var häktet skall ligga är klart då generaldirektören har bestämt sig. Nu vill man i Västerås ompröva beslutet – det är oroväckande med denna syn på länet. Lokalpolisområdet Sala/Fagersta innefattar också Surahammar, Skinnskatteberg, Norberg och Fagersta. En betydande del av länet, säger Carola Gunnarsson.

Anders Teljebäck står dock på sig och argumenterar för Västerås.

– Vi vill bygga upp ett rättscenter här i Västerås med polis, åklagare och häkte – att det blir en enhet. Med ett häkte i Sala blir det ett väldigt resande, inte minst för advokater av vilka de flesta bor i Västerås. De debiterar per timme vilket innebär att allt resande blir en fördyring. Här vill vi ha en verksamhet, det handlar om rationalitet.

Teljebäck anser att om häktet byggs i Västerås är det bra för hela länet.

– Jag förstår inte varför de är upprörda i Sala – jag vill inte ställa Västerås mot Sala. Men utredningsverksamheten bedrivs i Västerås och permanentas Sala får även förhörsledarna resa från Västerås.

Han berättar också att de kommuner som har socialdemokratiska kommunalråd förespråkar alla Västerås i det här fallet.

– Ja, alla kommuner säger så, att Västerås är bäst. Dessutom tycker polisen i Region Mitt också det men kriminalvården tycker att de fattat ett riktigt beslut. Vi har diskuterat mycket och det är en otroligt viktig fråga, anser Anders Teljebäck.