Framtidstro hos bröderna – investerade i ny ladugård

Textstorlek:

Många var nyfikna på att se den nya ladugården när den invigdes på Hallstabergs gård, utanför Västerås, nyligen. Bröderna Kihlin har investerat 7 miljoner kronor i ladugården tack vare att de känner en framtidstro inom branschen.

Den nya ladugården är 24 gånger 72 meter stor. Innan invigningen gick både stora och små besökare omkring i ladugården och tittade på kor och kalvar.

Den första kalven kom den 8 februari, två dagar efter att korna flyttat in i ladugården och kalvningen pågår ända in i april, berättade Gustaf Kihlin som driver lantbruket tillsammans med sin bror Roberth Kihlin.

Bröderna tog över gården efter sina föräldrar och har sedan dess fortsatt att utveckla den och besättningen har under den tiden blivit Krav-certifierad.

Att de nu investerat 7 miljoner kronor i en ny ladugård betyder att de har en framtidstro för branschen.

– Vi har tittat på befintliga kalkyler, pratat med bank och berörda personer om hur prognosen för svensk köttproduktion ser ut och eftersom pendeln pekar uppåt och framåt för svenskt lokalt producerat kött ligger det rätt i tiden att göra den här satsningen, säger Gustaf Kihlin.

Prislappen hamnade högre än vad de tänkt.

– Vi hade räknat på 6 miljoner, men det blev 1,5 miljoner mer. Det är en väldigt stor investering där varje koplats kostat 50 000 kronor, berättar Gustaf Kihlin.

I den nya ladugården, som tagit ett halvår att bygga, ryms dubbelt så många kor som i den gamla ladugården.

– I den gamla hade vi cirka 70–75 kalvningar, målet är att ha 140–150 kalvningar år 2020, berättar Gustaf Kihlin.

Innan invigningen passade han på att gå runt och personligen hälsa på flera av dem som kommit.

– Det är smickrande att så många kommit. När vi pratade om invigningen trodde jag att 20–30 personer skulle komma, men det kom över 200 personer. Jag blir alldeles glad, säger han.

Bland dem som passade på att besöka ladugården fanns Malin Ågren med sonen Axel 2 år.

– Vi har följt bygget från vårt hem på andra sidan åkern och var jättenyfikna på att se slut­resultatet. Det blev jättefint, säger hon.