Gravidapp blev istället till napp

Textstorlek:

När jag åkte till redaktionen i måndags morse fick jag höra en så märklig nyhet på radion. Men egentligen är det inget som förvånar i denna datoriserade värld. Det visade sig att det finns en app som skall förhindra oönskad graviditet. Men problemet är att hela 37 kvinnor ändå blivit gravida fast de använt denna app. App blev napp, skulle man kunna säga. En app som denna skapar ju onekligen bilder i huvudet. Hur används denna app? Det var jag tvungen att kolla upp.

Men det var inte alls som de bilder som målades upp då jag hörde det hela. Appens användare mäter helt enkelt temperaturen varje morgon och baserat på resultaten hävdar bolaget som tillhandahåller appen att den räknar ut när det är säkert att ha sex. Och det där har alla dessa 37 kvinnor gått på. Men ägaren och upphovspersonen till appen är nöjd – hon är till och med positivt inställd till det hela. Men samtidigt säger hon att det inte är en optimal metod.

Som sagt, ingenting i cybervärlden förvånar längre. Nu väntar vi med spänning på nästa app som nästan fungerar. Nu är ju också förarlösa bilar något som verkligen är på gång. Rapporterna om framgångar på den fronten har duggat tätt den senaste tiden. Men jag som aldrig förstår någonting undrar ju vad vitsen är. Jag menar, fordonen har väl ändå samma funktion, nämligen att transportera folk. Om jag ändå skall sätta mig i baksätet på min egen bil och åka iväg förarlöst kan jag väl ändå köra själv. Det verkar ju meningslöst att skicka iväg en tom bil.

Sedan frågar man sig? Om två förarlösa bilar krockar, vems är felet? Tragiskt nog blev ju också en kvinna påkörd av en förarlös bil i USA i veckan. Hon blev så illa skadad att hon avled. Och hur blir det för bilburen ungdom som har en förarlös bil. Kan de sitta i baksätet och dricka öl utan att bli tagna för rattonykterhet? Måste man överhuvud taget ta körkort? Vem skall betala böter om en förarlös bil parkerar fel?

Men även i den analoga världen kan det gå snett. Senast Hesa Fredrik, eller VMA som det egentligen heter, skulle ljuda någonstans, jag minns inte var, kom ingen signal. Det visade sig att på denna ort är det räddningstjänsten som trycker på on-knappen men eftersom de var på utryckning fanns ingen som kunde göra det. Här kanske en app skulle kunna vara på sin plats för det är ju så att det redan i dag finns appar där man kan styra kylskåp och andra hushållsmaskiner utan att vara hemma.

Nu finns det ju till och med robotar inom vården som skall vara äldre personer behjälpliga på olika sätt. Och som av en händelse har vi denna vecka ett reportage om terapihundskolan i Kolbäck. Här är man nischade på vård, skola och omsorg. Visserligen är den lilla vita hunden där hemma som en robot ibland men då jag kom hem efter att ha varit på terapihund-skolan funderade jag över honom som terapihund.

Visst är han rena terapin för mig och den bättre hälften men att jobba inom vården vet jag inte. Jag tror att han skulle rusa omkring och välta kryckor, rullatorer och gamlingar till höger och vänster.

För när han möter nya människor är han mer som en duracellkanin.