Här lånas det för fullt

Textstorlek:

Inför sportlovet har många velat låna sport- och fritidsprylar på Fritidsbanken i Surahammar. ”Det är dyrt med nya skidor och det är perfekt att bara låna för barn de första gångerna de ska prova på att åka”, säger Annie Axelsson som besöker Fritidsbanken för första gången.

Inför sportlovet har många velat låna sport- och fritidsprylar på Fritidsbanken i Surahammar.

”Det är dyrt med nya skidor och det är perfekt att bara låna för barn de första gångerna de ska prova på att åka”, säger Annie Axelsson som besöker Fritidsbanken för första gången.

Fritidsbanken öppnade i Surahammar i höstas. Det drivs genom Arbetscenter, som hjälper människor med sysselsättning till egen försörjning. På Fritidsbanken kan man till exempel låna skidor, pjäxor, skridskor, inlines och fotbollsskor.

– Man får låna sakerna i två veckor. När de veckorna har gått kan man låna om dem igen om det inte är för högt tryck, säger Bengt Eriksson, som är chef på Arbetscenter i Surahammar.

Fritidsbanken är som ett bibliotek, men utan påminnelse- och förseningsavgifter.

– Tanken är att det ska vara enkelt och det finns inte några förseningsavgifter eller återbetalningsskyldighet om något går sönder.

Fritidsbanken finns på flera platser i landet. Den första startade år 2013 i Värmland. I länet finns Fritidsbanken även i Arboga, Sala och Västerås. I Surahammar invigdes Fritidsbanken
i samband med ”Ge bort till sport- dagen” i höstas, då 29 ton sport- och fritidsutrustning samlades in på 57 orter i Sverige.

– Fritidsbanken i Västerås hade bra snurr den dagen och vi fick en del prylar från dem, säger Bengt Eriksson.

Från början var det inte så många som visste om att de fanns, men nu har det spridit sig. Bengt upplever att utlåningen
tagit en ordentlig fart efter årsskiftet, även inför sportlovet. Det är framförallt skidor och skridskor som folk vill låna just nu.

– Vi tänker bjuda hit skolklasser och lärare. Men de har också hittat hit själva. Förra veckan kom förskollärare som ville låna sju par skidor och pjäxor till en friluftsdag, berättar Bengt Eriksson.

Den begagnade utrustningen på Fritidsbanken skänks av privatpersoner, företag och organisationer. Folk är generösa.

– Det är många som rensar sina förråd och vi tar emot allting. Vi sorterar bort saker själva om det behövs, om vi märker att det inte lånas ut eller om det är trasigt,
säger Bengt Eriksson.

Är det något som ni behöver extra mycket just nu?

– Ja, längdåkningsskidor för barn. Gärna de klassiska skidorna med de gamla bindningarna där man inte behöver ha speciella pjäxor och så behöver vi pjäxor, säger Bengt Eriksson.

Fritidsbankens koncept handlar om att man ska kunna testa på olika aktiviteter utan att behöva köpa dyr utrustning.

– Man kan låna och testa på olika aktiviteter och känner man att det är jättekul kanske man vill köpa egna saker sedan, säger Bengt Eriksson.

Fritidsbanken i Surahammar har öppet alla vardagar i veckan under dagtid, men de har även börjat ha öppet under kvällstid på torsdagar.

Det är inte bara kommuninvånarna som kan låna fritidsartiklar på Fritidsbanken, utan det är öppet för alla.

Flera barn i olika åldrar och vuxna kommer in till Fritidsbanken denna förmiddag i början på sportlovet. En av dem är Annie Axelsson som besöker Fritidsbanken för första gången. Hon fick höra talas om att Fritidsbanken fanns genom sin bror.

– Vi ska åka till Romme och så ska vi åka lite skidor i Hallstahammar på lördag, säger hon medan hon hjälper Linnea Axelsson, 7 år, att testa pjäxor.

Det finns planer på att öppna fler fritidsbanker i länet under våren och sommaren, i Kungsör, Köping och Fagersta. I Norberg, Skinnskatteberg och Hallstahammar ligger planer på fritidsbanker än så länge på idéstadiet.