Konditoriägare prisad

Kristina Leijonhufvud hyllades för sin insats för turismen i Norberg och länet. Men hon säger att många delar priset med henne.

Textstorlek:

Kristina Leijonhufvud har uppmärksammats för att hon byggde upp Elsa Andersons konditori i Norberg efter branden. Konditoriet är viktigt för Norbergs och Västmanlands turism.

Det är Centerkvinnorna, som enligt tradition, uppmärksammar en företagsam kvinna på Inter­nationella kvinnodagen. I år var det alltså Kristina Leijonhufvud som hyllades med diplom, blommor och ett smycke, lokalt tillverkat i Skinnskatteberg.

– Det kändes jättekul, jag blev jätteglad, säger Kristina Leijonhufvud.

Hon upplever att hon fått mycket stöd efter branden, men hon har inte tidigare blivit uppmärksammad på det här sättet.

– Många människor i Sverige och Västmanland har hört av sig och är glada och tacksamma över att vi byggt upp igen, säger hon.

Kristina har drivit konditoriet i tio år. Innan dess hade det funnits inom samma familj i 90 år, Kristina köpte konditoriet av Elsa Andersons barnbarn.

Konditoriet utsattes för mordbrand år 2015, men kunde efter många och långa diskussioner med försäkringsbolaget om en rimlig ersättning och budget för bygget återuppbyggas med start 2016 och i maj 2017 öppnade de åter.

– Det hade aldrig gått utan hjälp från allmänheten, kommunen och myndigheter. Många delar priset med mig, fastslår Kristina.

Konditoriet är en turistmagnet.

– Innan branden hade vi 120 000 besökare per år och var det näst största turistmålet i länet efter Sala silvergruva, säger hon.

Har ni haft lika mycket besökare efter branden?

– Jag tror att vi kommit upp i det med råge, i somras var det väldigt mycket besökare. På vintern brukar det vara lite mindre med besökare, säger hon.

Konditoriet sysselsätter många.

– 43 personer arbetar hos oss, av dem jobbar 8 stycken heltid. Många arbetar under högsäsong och många jobbar deltid, säger hon.

Hur känner du för framtiden?

– Det känns bra, nästan all personal kom tillbaka efter branden och kunderna är positiva. Kunderna säger att stämningen och känslan finns kvar i huset, så det är jättekul, säger Kristina.

Motiveringen löd: ”Kristina Leijonhufvud har visat stort mod, engagemang och hjärta för bygden när hon efter branden, då det anrika konditoriet Elsa Andersons i Norberg brann ner, valde att bygga upp konditoriet igen, som är en viktig del av Norberg identitet, och på så vis främja både Norbergs och Västmanlands turism och utveckling.”

Priset delades ut på Kyrkbacksgården i Västerås nyligen.