Lantbrukares konst visas för allmänheten i Sala

Textstorlek:

Gustav Eriksson var lantbrukare i Norrbäck. När han blev pensionär började han att måla tavlor och några av dem blev utvalda till Liljevalchs vårsalong. Nu kan Gustavs konst ses på Ångbageriet i Sala.

Gustav Eriksson (1900-1976) drev lantbruk. men det var först när han blev pensionär som han började måla och gick en kurs inom det.

– Han fick med tavlor på Liljevalchs vårsalong, det var det ingen av de andra etablerade salakonstnärerna som fick då, berättar Gudrun Andersers som är dotter till Gustav Eriksson.

Hon är en av dem som lånat ut konsten till Avlidna Salakonstnärers Sällskap, som arrangerar utställningen på Ångbageriet.

Föreningen visar just nu över 40 verk med måleri av Gustav Eriksson och måleri och träskulpturer av Joel Kumlin (1898–1978).

Båda konstnärerna var bosatta i Norrbäck, utanför Sala, och arrangerade även en utställning tillsammans.

Konsten som visas av föreningen lånas främst in av privatpersoner, men även av kommunen och kyrkor. En av Gustavs oljemålningar tillhör till exempel Norrby församling.

Birgitta Hammarbäck Norman och Johnny Ekman, som är aktiva i styrelsen för Avlidna Salakonstnärers Sällskap, berättar om konstverken. Några tavlor har Salamotiv.

I Gustavs tavlor kan man se mycket symbolik.

– Där hänger en tavla som föreställer flykten från landsbygden när folk flyttade in till städerna på grund av industrialiseringen, säger Birgitta och pekar på väggen.

– Typiskt för Gustavs konst är också formeringen som löper bort mot horisonten, säger Johnny som själv är intresserad av att måla.

En man kommer in i kaféet och undrar om man kan köpa konsten. Att det finns en liten köp- och säljmarknad är något som föreningen uppmärksammat under en längre tid.

– Senare under året kommer det förmodligen att bli så att vi börjar med försäljning, berättar Johnny.

Intresset för lokal konst är stort, enligt föreningen.

– Det är jättestort hos de som är 60 plus, de tittar och kommenterar den och är med på våra möten. Men många är fullköpta på konst och har dessutom fått ärva, säger Johnny.

Cecilia Eriksson