Låsta konton skapar oro

Textstorlek:

Från den 1 februari har Visa och Mastercard utfärdat krav vid alla drivmedelsköp på att alla bensinbolag frågar kortutgivande bank om en reservation på 1 500 kronor. Reservationen innebär att kundens pengar blir låsta i några minuter. Dock om det blir tekniska problem, som det nyligen blev, kan pengarna bli låsta en längre tid.

Från den 1 februari har Visa och Mastercard utfärdat krav vid alla drivmedelsköp på att alla bensinbolag frågar kortutgivande bank om en reservation på 1 500 kronor. Reservationen innebär att kundens pengar blir låsta i några minuter. Dock om det blir tekniska problem, som det nyligen blev, kan pengarna bli låsta en längre tid.

Tidningen Expressen skrev om en person som inte kunde röra sina pengar på två dygn då de var reserverade. Detta i sin tur innebar att han inte kunde tanka bilen och ta sig till jobbet. Många drabbades och en del anser att ansvariga borde bli skyldiga att betala ränta samt ersätta för eventuella skador och förlorad inkomst.

En av dem som upprörts över förfaringssättet är Torbjörn Fredriksson i Fagersta.

– Jag är så arg på att det skickas en förfrågan till banken då man skall tanka och så dras en depositionsavgift. Man undrar om det blir ränta på pengarna de reserverar som bensinbolagen och banken delar på, ler Torbjörn.

– Jag tycker det är kriminellt – vad händer om tusentals människor drabbas av det som hände nyligen då allt låste sig och ingen kan ta sig till jobbet? De kallar det för ett datafel men det är lätt för dem att säga. Det var massor av folk som drabbades – när man tankat skall pengarna tillbaka direkt.

Själv törs han inte använda kortet då han tankar utan tar ut kontanter att betala med. När det blir problem med låsta konton i flera dygn undrar Torbjörn varför inte företagen skickar en skrivelse till Visa och Mastercard.

– Skall de lägga ned verksamheten då ingen kan producera? Varför kan inte politiker och företagare säga något.

Han är också irriterad över varför ingen informerar om att pengarna på kontot reserveras.

– Varför skall pengar deponeras då kontot ändå kollas innan man tankar?

Lisa Veilo Degerman, kommunikationschef på Cirkle K förtydligar hur det ligger till.

– Det är ingen deponi utan ett reservationsbelopp vilket infördes den 1 februari. Det är ett krav från Visa och Mastercard att vi reserverar 1 500 kronor och när man tankat går det som finns kvar tillbaka till kortet. Finns det mindre pengar på kontot reserveras den summan.

Men, nyligen stod reservationen kvar i flera dygn vilket drabbade många?

– Det skall bara reserveras i ett par minuter.

Kurt Gjesten är vd på Car payment sweden berättar att reservatinsbelopp är något som funnits även tidigare.

– Men det har varit olika på olika bensinföretag. reservatinsbeloppet har sin början i att bensinpriserna höjdes – förr var reservatinsbeloppet 800 kronor men nu har vi höjt det till 1 500 kronor. Men finns det mindre pengar på kontot är det det som reserveras. Dock dras fem kronor av – har man 90 kronor på kontot reserveras 85 kronor.

Gjesten anser att det trots allt är en fördel för alla med en resevation, speciellt för kunderna som inte riskerar att övertrassera kontot.

– Det är en fördel för banken, kunden och bensinbolaget. Man får en mer precis uppskattning om hur mycket man kan tanka för.

Torbjörn i Fagersta håller dock inte med utan tycker det hela är fullständigt oacceptabelt och att metoden borde stoppas.

– Det är kriminellt, upprepar han.