Magnus gör allt han kan för att minska matsvinnet

Magnus Hansson, grundare av Charity of food, brinner för att minska matsvinnet. Restaurangen på bilden har dock inget samband med artikeln.

Textstorlek:

Magnus Hansson är delägare och köksmästare på restaurangen Västerås officersmäss. Men det är något han kommer att lämna – han brinner nämligen för att minska matsvinnet. Därför grundade han Charity of food 2013. Men resan dit startade egentligen redan 2009 då han färdigställde en bok som en hemlös påbörjat – Gatans mat.

Magnus Hansson är delägare och köksmästare på restaurangen Västerås officersmäss. Men det är något han kommer att lämna – han brinner nämligen för att minska matsvinnet. Därför grundade han Charity of food 2013. Men resan dit startade egentligen redan 2009 då han färdigställde en bok som en hemlös påbörjat – Gatans mat.

– Jag färdigställde boken för hemlösa i Västerås och Stockholm. Det var när jag var med och ordnade julbord för 200 hemlösa som en enhetschef berättade för mig om en boende som påbörjat en bok som aldrig blivit klar då personen ifråga avlidit. Jag tänkte att den boken måste jag färdigställa.

Gatans mat blev färdigställd och utgiven och överskottet går till välgörenhetsorganisationer. Men det var också annat som ledde till Charity of food.

– Jag träffade hemlösa på parkbänkar vilka berättade om sina liv. Jag undrade hur ett land som Sverige kunde låta detta fortgå. Vi delar ut bidrag, stora summor, till andra behövande länder. Men vi sopar inte framför egen dörr först. Här hjälper vi länder i Afrika men jag har sett på riktigt hur det är ställt i Sverige, säger Magnus.

– Varför skänker vi miljarder till andra länder när vi har problem här?

Att det finns ett engagemang hos Magnus går inte att ta miste på. Han berättar om en kollega i Gävle som driver något som heter Matakuten.

– Han är anställd av energibolaget där och kör en Renault som är sponsrad av Volvo. Dessutom har han byggt upp en lokal där folk får komma och hämta mat på kvällarna. På dagarna åker han runt till butiker för att hämta upp mat som annars skulle slängas.

Tanken för Magnus är att han skall kunna göra något liknande och dessutom kunna leva på det. Men Magnus har valt en lite annan väg.

– Ja, jag har skapat en app där man kan bli abbonnent på en matkasse. I appen får de veta var jag står med bilen vid olika tillfällen. Vid bilen får de packa kassen själva – om jag skulle göra det kanske det blir fel.

Han skulle gärna se att även butiker anslöt sig till appen så kunde behövande plocka ihop en kasse vid butiken.

– Kaféer har säkert färdiga mackor som inte säljs. Jag ken ge dem ett verktyg att bli av med överbliven mat via appen. Varför skall vi göra biogas av matsvinnet och slå oss för bröstet för bussarna i Västerås när det i stället kan bli mat för behövande, tycker Magnus.

Han räds inte heller för att säga att även han måste leva, vilket inte är så konstigt egentligen.

Men många kanske tänker ändå att skall han tjäna pengar på detta?

– Jag tar en månadsavgift på tre procent – varför skinna enskilda företagare. Det låter lite men på sikt blir det betydande belopp. Jag skulle gärna se att exempelvis Coop betalar 600 kronor i månaden plus en avgift för appen. På ett år kan det bli en halv miljon kronor som kan gå till min lön och att min bil rullar.

2009, då Magnus gjorde boken Gatans mat, fanns det 322 hemlösa i Västerås.

– Nu är det mellan 750 och 800 personer, mer än en fördubbling på mindre än tio år. Något sker i samhället som gör att det blir fler hemlösa. Jag träffar fattigpensionärer och studenter som inte klarar av sista veckan före lön eller bidrag. Samtidigt är butikerna fulla av erbjudanden som tag tre betala för två. Det
betyder bara att matsvinnet förflyttas från butikerna till hemmen. Vi slänger 500 000 ton till en miljon ton mat bara i hemmen per år. Andra undersökningar pekar på högre siffror.

Magnus inser dock att det är omöjligt att stoppa konsumenternas beteende. Men han hoppas på att han kan bidra till att minska matsvinnet med sitt företag. Han startade alltså Charity of food år 2013 men det är först nu det har blivit offentligt som han säger. Och den grupp han brinner mest för är fattigpensionärerna.

– De som blir medlemmar kommer i snitt att kunna plocka ihop en matkasse värd 250 kronor. I Stockholm där det finns möjlighet att plocka ihop en kasse per vecka kan alltså en fattigpensionär tjäna en tusenlapp och kanske unna sig något eller spara. Ett liv utan pengar för också med sig annat som att man exempelvis blir sjuk, belastar sjukvården och därmed skattepengar, säger Magnus.

Nyligen har en skåpbil införskaffats vilken gör det möjligt att täcka ett större område. Till en början kommer det att bli besök en gång i månaden där behövande kan hämta en matkasse. Man kommer att ha stopp i de flesta tätorter i länet.