Marknad som har blivit en trivseldag för bygdens folk

Textstorlek:

En gång i tiden fanns det vintermarknader lite varstans i länet. Numera är de inte så vanliga. I Dingtuna har man i alla fall blåst liv i marknaden som en gång gick under namnet Tuhundrahärads vintermarknad. För andra året i rad fylldes planen vid bygdegården av utställare och besökare.

Att det åter blivit en vintermarknad i Dingtuna kan bygden tacka tre entusister för. Leif Jons, Lars Göran Olsson och Johan Björklund heter de tre som gick runt och myste bland tunnbröd, korv, fårfällar och brända mandlar.

– Vi startade en höstmarknad för tre år sedan – mest för att få träffa hantverkare och för att grilla hamburgare och majs, skojar Leif.

När en vintermarknad kom på tal berättar han att många skrattade åt idén. Men det blev succé direkt. I år hade man lyckats locka ett 40-tal utställare, trångt vill säga.

– Ja, det är tvärfullt överallt. Vi har fått tacka nej till 22 utställare.Men så är det också gratis för dem att stå här, ingen betalar för borden – det är det som är grejen.

Leif beskriver hur marknaden på bara två år har blivit en mötesplats – som en återvändardag. Hantverkarna kommer ifrån trakten kring Dingtuna men den som kommer längst ifrån är från Sunne i Värmland. Men här fanns också fisk från Öregrund.

Apropå fisk så fanns också båtbyggaren, timmermannen, snickaren och yrkesläraren Anders Gustafsson från Västerås med sitt hantverk i trä på plats.

Förutom snickeri hade han med sig tre vackra modeller av en smacka, en öka och en ökstock.

– Jag är här mest för att visa snickeriet men också för att samla in information om gammal båtkultur. Jag planerar att ha en utställning om detta antingen på Ängsö eller på biblioteket i Västerås.

Han tar upp modellen som är en så kallad ökstock eller stockbåt.

– Originalet till denna hittade jag i en kohage i Fläckebo. Folk där sade innan vi grävde att det är ingen båt, det är en sten. Det var för två år sedan som jag åkte förbi platsen och jag tyckte jag såg en båt, vilket det också var, berättar Anders.

Numera finns båten i Frösåker i sjödugligt skick.

– Ja, nu är den räddad och är i vattnet igen.