Nu införs nolltaxan på buss

Carola Gunnarsson (C), kommunalråd i Sala kommun. Foto: Sala kommun
Textstorlek:

Från och med den första april införs nolltaxa på kollektivtrafik i två kommuner i länet, Fagersta och Sala. Carola Gunnarsson (C), kommunalråd i Sala, hoppas att införandet ska underlätta för personer som bor på landsbygden.

Den första april införs avgiftsfri kollektivtrafik i hela Sala kommun, på landsbygdstrafik såväl som på stadstrafik. Anropsstyrd trafik och kompletteringstrafik ingår också.

Hur kommer det sig att ni inför nolltaxan?

– Det finns olika anledningar, en är att underlätta för barn och ungdomar att ta sig till och från skolan och aktiviteter, säger Carola Gunnarsson, kommunalråd i Sala kommun.

– En annan grupp är de äldre. Vi har en stor kommun och många äldre bor på landsbygden och vill man delta i aktiviteter så kostar det 84 kronor för en resa tur och retur från Västerfärnebo eller Möklinta in till centrala Sala och det är stora pengar för många, forsätter Carola Gunnarsson.

Hon hoppas på att fler äldre ska känna att de kan ta bussen för att exempelvis uträtta ärenden till apotek och läkare eller för nöjes skull.

Om fler busslinjer behöver sättas in på grund av nolltaxan återstår att se.

– Vi får se. Vi får möjlighet att få statistik genom Västmanlands lokaltrafiks nya biljettsystem. Vi får se hur mycket resenärer som kommer att nyttja nolltaxan, men vi tror att det kommer bli en större efterfrågan och har kompletterat busslinjerna på vissa områden, bland annat i Västerfärnebo, säger Carola Gunnarsson.

Nolltaxa i kollektivtrafiken införs på prov under de kommande tre åren, men utvärderingar av det kommer att ske fortlöpande, enligt Carola Gunnarsson.

Det var Carola Gunnarsson som lade fram förslaget om nolltaxa för några år sedan och i höstas fattades beslutet i kommunfullmäktige.

Kostnaden för nolltaxan utgör en miljon kronor extra i budgeten för år 2018.

Kritiska röster har höjts för införandet av nolltaxa.

– Vi har mött kritiska röster i ledarskribenter i VLT och Sala allehanda om att införandet av nolltaxa skulle vara ett slag i luften och att det inte är en miljö­fördel. Men till dem vill jag bara säga att varje kommun är unik. Vi har en stor landsbygd och det är oerhört viktigt att skapa bättre förutsättningar för landsbygden, säger Carola Gunnarsson.

Hon hoppas att införandet av nolltaxan ska bli en miljövinst.

– Många tar bilen och om det här kan leda till att de istället tar bussen så har vi gjort en vinst för miljön eftersom det annars är svårt att komma tillrätta med utsläppen från fordon, säger hon.