Ny serie – Året på gården

Textstorlek:

​I dag startar vi en ny serie där vi under ett år kommer att följa livet på en bondgård i Västmanland. 
Gården vi valt att följa är Svånö gård i Rytterne strax utanför Västerås där lantbrukarparet Henrik och Ingrid Sommar med sonen Johan kommer att guida oss genom årstidernas skeenden.

Svånö gård har i olika former funnits sedan medeltiden i den bördiga kulturbygden i Rytterne. Sorby fornborg ligger bara ett stenkast bort och både Lilla och Stora Rytterne kyrkoruiner finns i närheten.

Ingrids far kommer från trakten, köpte gården 1970 och flyttade från Stockholm till Rytterne. Henrik och Ingrid arbetade först några år för hennes far men köpte gården 1983.

Då var gården hem för cirka 30 kor. Efter en snabb expansion för snart 15 år sedan samsas det i dag på gården runt 140 kor tillsammans med hundar, katter och ankor. Familjen Sommars huvudsakliga utkomst är att leverera mjölk till Arla. Men i gården ingår också en del skogsmark som familjen brukar samt andra verksamheter. De måste som de flesta andra lantbrukare ha många strängar på sin lyra.

Du kommer via mig få vara med och följa det som sker på gården under ett helt år, genom alla årstider. Mycket är förutsägbart som till exempel vårbruk och skörd, för att inte tala om de dagliga rutinerna som att ta hand om korna.

Men det kommer också ske en hel del oväntat tror såväl jag som familjen Sommar. Min avsikt är att förmedla det vardagliga men även det lite mer speciella. Helt enkelt, att ge dig och andra läsare en så rättvis bild av ett år på en mjölkgård som jag kan.

Det här är en ny och exklusiv satsning av Västmanlands nyheter. Artikelserien kommer att publiceras i första hand på webben och i andra hand i tidningen. Digitalt först, med andra ord. Det betyder att du bör hålla ett öga på Vastmanlandsnyheter.se samt våra sociala medier-kanaler för det senaste.

Min egen nyfikenhet ledde till den här artikelserien. Nyfikenhet för livet på landsbygden och speciellt lantbruk och annat företagande. Jag gissar att de flesta människor är ganska omedvetna om vad som egentligen händer på en mjölkgård och andra lantbruk. Så är det för mig i alla fall. Jag går liksom du till butiken för att köpa mjölk, smör, bröd, kött och så vidare. Men tänker du på hur produkterna hamnar där? Var kommer de ifrån, hur produceras de, och under vilka villkor?

Dessutom är jag intresserad av att lära mig mer om lantbrukets roll i stort i Västmanland i dag samt hur det är att driva företag på landsbygden. Städerna i all ära, men en stor del av Västmanlands befolkning bor på landsbygden.

Och den mat som produceras på landsbygden ska förstås räcka till att mätta magar över hela vårt län.

Enligt LRF Mjölk är Svånö gård en av bara fyra mjölkgårdar kvar i Västerås kommun. Det är en viktig faktor när det gäller vårt samhälles beredskap för krig, katastrofer och andra kriser.

Jag hoppas du är intresserad av att följa med på den här resan under det kommande året.

Familjen Sommar och jag tycker det ska bli spännande att ge dig en inblick i livet på en mjölkgård.

Och längs vägen ska vi försöka klura ut om man egentligen säger ”Rytterne” eller ”Ryttern”.

Har du frågor eller kommentarer, tveka inte att ta kontakt.