Sjungande handlare

Den sjungande Ica-handlaren Mikael Wretholm ackompagnerad av Stefan Appelqvist. Foto: Jan Å Johansson
Textstorlek:

Den sjungande Ica-handlaren kan man kalla Mikael Wretholm, ägare till butiken. Men några jämförelser med reklamens Ica-Stig vill han dock inte göra. Ica-Stig som spelas av operasångaren Loa Falkman.

– Nej, vi försökte i alla fall få till något tillsammans med honom i fjol på Ica:s 100-årsdag. Men vi hörde inte något utan fick i princip ett svar som ”vi hör av oss”. Det hade i alla fall varit roligt om man hade fått göra något tillsammans med Falkman.

Ackompagnerad av keyboardspelaren och vapendragaren Stefan Appelqvist sjöng Mikael gamla godingar och slagdängor. De kunder som inte hade allt för bråttom stannade till för att lyssna och applådera. Senare på eftermiddagen var det till och med några som bjöd upp till dans.

Tidigare var han ägare av Icabutiken i Fagersta men sedan år 2005 driver han alltså butiken i Kolsva. Närmare hem om inte annat då Mikael bor i Västerås. Men musiken har också hängt med länge i hans liv visar det sig.

– Ja, jag började att sjunga i gosskör redan 1973 och vi sjöng mycket i kyrkor. Det är 45-årsjubileum i år, skrattar Mikael.

Vilket sker mångt och mycket även i dag. De båda spelar bland annat på begravningar där Mikael är officiant.

– Jag och Stefan har samarbetat sedan 2010 och gjort några konserter ihop – bland annat i Västerås domkyrka på en Elvismässa.

Den 8 april utökas dock ”bandet” med sex personer – bas blås och trummor.

– Ja, då skulle kyrkosångaren Artur Erikson fyllt 100 år så vi skall uppträda med hans musik i upptempo med blås och allt. Dessutom ingår vi i ett husband på Odd Fellow där vi är åtta man som kallar oss Udda gubbar. Där spelar vi Beatles, Elvis, Tom Jones och Sinatra, bland annat, berättar Mikael och tillägger:

– Vi anpassar oss efter miljö och publik.

På Kolsva handel har två personer ur personalen fått gå kurs för att klara spelbutiken. Ytterligare två är på gång att anställas.

– Vi får se hur det går men kanske fler måste anställas för att vi skall klara både kafédelen och spelavdelningen, säger Mikael.

Jan Å Johansson