Stjärnglans över länet

Textstorlek:

Det var en hektisk helg i länet. Åtminstone var det två händelser som, för mig, stack ut över alla andra evenemang. Den ena utspelade sig i Norberg och den andra i andra änden så att säga – i Köping. På fredagen firades slalomåkaren och nyblivne OS-guldmedaljören Frida Hansdotter på torget i Norberg. Där var prominenta gäster såsom landshövdingen och alpina skidförbundets nationella chef på plats. Här firades Frida på ett lastbilsflak inklätt i ett gulddraperi. Frusna gitarrer, ispropp i fanfartrumpeten och krånglande mikrofoner gjorde det hela riktigt spännande. Men det var nog nyttigt för landshövdingen att se att det inte är så lätt på landsbygden alla gånger.

I Köping var det tvärtom skulle man kunna säga. Här var det inomhusaktiviteter som gällde under hela söndagen. Det var nämligen världspremiär på filmen Tårtgeneralen av köpingssonen Filip Hammar och hans vapendragare Fredrik Wikingsson. Köping må ha blivit utsedd till Sveriges tråkigaste stad en gång, vilket filmen bygger på, men av detta märktes inget i söndags. Röda mattan rullades ut där prominenta gäster defilerade. Inte minst skådespelarna glänste och satte åtminstone Köping på kartan för en dag. Mikael Persbrandt, Helena Bergström och Tomas von Brömssen är de mest namnkunniga i filmen. Det är inte utan att man blev lite starstruck som det heter numera.

Gemensamt för de båda händelserna är att det handlar om något man stoppar i munnen så att säga. I Norberg fick Frida Hansdotter veta att hon får en bakelse uppkallad efter sig. Och Tårtgeneralen handlar om köpingsprofilen Hasse P som blev förbannad över att Köping pekades ut som Sveriges tråkigaste stad.

Vad gör man då? Jo, man bakar världens längsta smörgåstårta, över 500 meter lång, och slår världsrekord i Guinness rekordbok. Klart som korvspad!

Nu blev väl den där smörgåstårtan uppmärksammad just av den anledningen att den bakades i Sveriges tråkigaste stad. Hade den bakats utan den anledningen hade antagligen ingen brytt sig. Sedan vet man ju inte om Köping blev roligare efter det – det är något som inte går att mäta. Nu sätts i alla fall staden på kartan igen i och med filmen. Vi får se om det lockar till sig nya turister. Likadant är det i Norberg som blev uppmärksammat för en stund. Kanske OS-guldet lockar till sig folk som vill se slalombacken där allt började för Frida Hansdotter. Och prova på bakelsen för den delen.

Så visst blev jag starstruck i helgen. Först träffa en guldmedaljör från OS och sedan några av landets skådespelarelit.

På det sistnämnda drällde det av journalister och man blev tilldelad tid med skådespelare och regissörer. Själva hade de säkert kunna prata länge – speciellt Mikael Persbrandt hade mycket att säga om olika regissörer – namngivna men eftersom de inte kan försvara sig behåller jag det för mig själv.

Om en berättade han i målande ordalag hur regissören i fråga inte sa ett ljud under inspelningen. Och en annan som arbetar rent krävande och nästan diktatoriskt.

Nu återstår bara att se hur Tårtgeneralen blir emottagen.

Jan Å Johansson