BankID krävs av valnämnden

Johannes Wretljung-Persson, ordförande i valnämnden.

Textstorlek:

VÄSTERÅS Valnämnden i Västerås söker just nu efter personer som kan arbeta som röstmottagare i höstens val. Men för att kunna anmäla sitt intresse för att bli röstmottagare krävs BankID. Något som långt ifrån alla västeråsare har.

Kraven på vilka operativsystem som krävs för att kunna använda BankID blir dessutom allt högre. Sedan februari går det inte längre att använda Bank­ID i Apple-produkter med operativsystemen IOS 7 och IOS 8.

När det gäller Android blir operativsystemet Android 5.0 ett minimikrav för att kunna använda BankID från och med i sommar. Det innebär att telefoner som Samsung Galaxy S3 och Note 3 inte längre kommer att vara kompatibla med BankID.

– Det är det här anmälningsförfarandet vi har, säger Johannes Wretljung Persson (MP), ordförande i Västerås valnämnd.

Men han håller med om att kravet på BankID kan uppfattas som ett problem, att många har problem med BankID och att man på det här sättet riskerar att gå miste om kompetent arbetskraft.

– Går det inte att anmäla sitt intresse för att bli röstmottagare någon annanstans med hjälp av vanlig e-legitimation eller att helt enkelt gå ned till stadshuset och legitimera sig för en människa?

– I nuläget finns det inget annat sätt. Tyvärr. För visst är det du tar upp problematiskt.

Valnämnden skriver på Västerås stads hemsida att målsättningen är att röstmottagarna ska spegla hur Västerås befolkning ser ut. Men Mikael Stenås på valkansliet i Västerås anser inte att kravet på BankID försvårar en sådan spegling.

– Nej, vårt största problem är att rekrytera män under 50 som röstmottagare. Två tredjedelar av röstmottagarna brukar vara kvinnor. Kravet på BankID är främst en säkerhetsfråga, betonar Mikael Stenås.

– Vi har tidigare haft problem med att folk okynnesanmäler andra som röstmottagare. Med det här systemet säkerställer vi att personerna som anmäler sitt intresse är de de utger sig för att vara. Vi vill också att kommunikationen med röstmottagarna ska ske digitalt. Vi vill rekrytera 700 personer allt som allt och det tar väldigt mycket tid att skicka brev till 700 personer.

Det finns ju andra sätt än BankID att legitimera sig digitalt?

– BankID har sju miljoner användare i Sverige och potential att nå ytterligare en miljon användare.

Så ni kommer inte att tänka om i det här fallet?

– Möjligtvis om det visar sig att det blir svårt att få tag i folk men det har vi inte sett några tendenser till hittills.