Brist på hö oroar hästägare

Johan Almqvist tar hand om sin sambos hästar på Hedkärra gård. De har, precis som många andra, brist på hö till hästarna. Foto: Jan Å Johansson
Textstorlek:

Det råder brist på hö vilket ställer till problem för hästägare. För de som inte bokat hö för hela vintern har det inneburit ett ”jagande” efter mat till hästarna. Amanda Clevemar i Fagersta har till och med åkt 50 mil tur och retur till sina föräldrar i Sunne för att få tag i hö.

– Det har varit en lång vinter och vi insåg att det vi bokat upp för vintern inte räckte till så det blev en vända på 50 mil tur och retur. Det är mamma som har hästar söder om Sunne och där råder det ingen brist på hö. Det finns fortfarande 50 balar hos höbonden hos mamma, berättar Amanda.

Själv har hon bara haft en egen häst i lite drygt ett år. Hästen står stallad på Hedkärra gård utanför Fagersta där vintern varit hård i år. Hon är inne på sista höbalen och hoppas på att våren sätter fart så hästarna får bete utomhus. Amanda har också börjat planera för nästa år.

– Ja, jag kommer att ta i i överkant. Jag kommer inte att göra om misstaget att beställa för lite hö.

Just på grund av detta tror hon också att det även kan bli brist på hö även nästa år.

– Ja, den hö man köper är oftast fjolårshö och den har man redan börjat sälja av nu.

Bristen på hö beror på den regniga sommaren i fjol då den andra skörden regnade bort vilket alla på Hedkärra gård har fått känna av. Catrin Jansson driver gården tillsammans med sin syster.

– Torrhö är svårt just nu men hösilage går det att få tag i. Men man får betala 1 000 kronor för en bale. På Blocket har jag sett att man tar 1 200 kronor för en torrbal, berättar Catrin.

Precis som Amanda beställer många hö på våren för ett helt år framåt men i år har det på grund av den hårda och långa vintern alltså inte räckt till. De som hyr stallplats på Hedkärra gård får hålla med eget hö och en del har precis som Amanda fått åka långt för att få tag på något. Ändå sade säljarna av hö till tidigt då det regnade hela sommaren enligt Catrin.

En annan som har häst i Hedkärra är Johan Almqvist.

– Nja, det är inte mina hästar utan sambons. Jag är bara stalldräng, skrattar Johan.

Sambons två hästar äter var och en cirka 12 kilo hö per dag. En ponny äter runt åtta kilo per dag och en motionshäst cirka 15 till 16 kilo. Hedkärra gård har egen mark och man kommer att klara hötillgången för de egna hästarna precis berättar Catrin.

– Vi har fyra egna hästar men det är sju som äter av höet.

Johan ger inget sken av det men är bekymrad.

– Just nu vet vi inte var vi skall hämta hö. Tidigare har vi hämtat i Avesta men där är det slut. Man kan beställa från Skåne men plånboken sätter gränser.

Amanda hade dock inga problem med att åka till Värmland för att hämta hö.

– Nej, det var helt klart värt att åka 50 mil.