De blåser in sommaren från kyrktornet

Textstorlek:

Visselblåsare är ett ord i tiden. I Möklinta är dock blåsare inget nytt men här kallas de tornblåsare. Nu larmar de dock inte för några oegentligheter utan endast till glädje. Maths Gunnarsson kommer i år att tillsammans med andra spela in våren på Kristi himmelsfärdsdag från klockstapeln – för hans del för 46:e gången.

I år är det sex personer som kommer att framföra koraler från klocktornet i Möklinta. Familjen Gunnarsson har till och med tre generationer med – sonen Bengt Persson och sonsonen Oscar. Alla tre spelar altsaxofon. Men även Maths hustru Inger deltar.

– Det är så roligt att Lill-Oscar är med i år. För honom är det första gången.

Oscar är tio år och började spela saxofon så sent som i augusti i fjol.

För Maths del är det alltså 46:e gången han kommer att delta i saxofonkonserten som man kan kalla det. Man traditionen började tidigare än så.

– Ja, man hade provat att spela från klockstapeln redan år 1963 men det höll bara i ett år. Då spelade de Beethovens ”Guds lov i naturen” och man var fyra personer. Det var en man här i Möklinta som hette Ingvar Karlsson som höll i det hela.

Sedan gick åren fram till år 1972.

– Jag gick musiklinjen på Bollnäs folkhögskola då Ingvar ringde och undrade om vi inte skulle få igång spelandet från klocktornet igen. Sedan dess har jag varje år ringt ihop folk till Kristi himmelsfärdsdag, berättar Maths.

Varför det just är Möklinta för Maths del är inte någon slump då han är född och uppvuxen i byn. Dock inte i centrala byn utan i Visbäck strax utanför. Ett passande namn kan tyckas då hela familjen är musikalisk och trakterar instrument.

– Då jag växte upp hade vi 14 kor, några hästar, någon hushållsgris och höns – så som man hade det förr.

Och så länge han kan minnas har Västmanlands nyheter och tidningen Kvällsstunden funnits i familjen.

– Jag är inte säker, men jag tror att farfar hade tidningen också.

Numera bor han och hustrun inne i Möklinta och gården har tagits över av sonen Bengt. Men att bedriva jordbruk har inte varit aktuellt för Maths.

– Nej, jag började jobba som musiklärare år 1978 i kommunala musikskolan i Avesta. Men först arbetade jag i Alfta i ett år.

Snart är det dags för sextetten av saxofoner att öva ihop inför årets spelning.

– Ja, den femte maj är det dags.

De kommer att öva in repertoaren av sommarkoraler såsom ”En vänlig grönskas rika dräkt, I denna ljuva sommartid, Den blomstertid nu kommer och En vänlig grönska”. Och musiken från klocktornet i Möklinta har blivit en tradition. Om det är den som lockar ovanligt mycket folk till kyrkan på Kristi himmelsfärdsdag låter Maths vara osagt. Men…

– Ja, det brukar bli mycket folk – de kommer till och med från By i södra Dalarna. När de kommer ut från kyrkan stannar de till på kyrkbacken och lyssnar, vinkar och applåderar, ler Maths.

Men det är inte enda tillfället under året då orkestern samlas för att spela. På kyrkans julfest på trettondagen tillkommer också trummor.

Har ni något namn på ”bandet”?

– Nej, egentligen inte men förutom att vi kallas för tornblåsarna kan vi kalla oss tunblåsarna då vi spelar på gammelgården.