DM i skogskörning bland stock och sten

Textstorlek:

– Sakta. Stilla.
Kommandona är bestämda men inte högljudda. Det märks att Jimmy Andersson och hans ardenner är samspelta. I helgen deltog han utom tävlan i distriktsmästerskapet i skogskörning utanför Skinnskatteberg – en tävling där vinnaren kvalificerar sig för SM. Jimmy är redan klar för tävlingen där han tävlar för Örebro län.

Jimmy Andersson är en rutinerad körare som deltagit i Svenska mästerskapen många gånger. Han är inte riktigt säker men han tror att det är åtta gånger. I fjol kom han trea i tävlingen.

– Jag kvalificerade mig till SM eftersom jag kom tvåa i Örebro län. Att jag är med och tävlar här i dag beror på att jag tycker det är kul med tävling. Man kan kalla det ett gästspel men det är bra med en skarp tävling inför SM. Och så är det bra för hästen, tycker Jimmy.

Många som har arbetshästar såsom ardenner eller nordsvenskar driver också en gård. Men så är inte fallet för Jimmy.

– Nej, inte som levebröd utan jag är grävmaskinist men jag har en gård så jag kan väl kallas bonde också, skrattar Jimmy.

Trots att han inte heller har någon egen skog blir det dock lite skogskörning ändå.

– Jag har haft hästar i många år och det blir lite vedkörning och att ta bort vindfällen. Men brist på tid gör att jag inte kan köra så mycker som jag vill. Det är nämligen inte så lätt som det kanske ser ut.

Distriktmästerskapen i Skinnskatteberg arrangerades av föreningen Sveriges hästkörare, M-L-Y kusk och sadelmakeri, Naturligt lantbruk och JUF, Jordbrukareungdomens förbund. En av de ansvariga på plats var Bente Börsum från Kungsör.

– Ja, vi är ett gäng skogskörare och kuskar som arrangerat detta och att det blev tävling här i Skinnskatteberg beror på att en av oss bor här.

På plats fanns tio tävlande ekipage varav fem var från Västmanland.

– Men en har två hästar och det är många starter i ett distriktsmästerskap, uppger Bente.

Man kan säga att skogskörare är en liten men hängiven skara. I hela landet finns det cirka 200 som kör varav cirka tio finns i Västmanland.

– Av de tio är det kanske två till tre som har det som jobb.

Själv är hon inte med och tävlar utan ägnar sig istället åt att köra in unghästar.

– Just nu har jag nio inkörningshästar men jag skulle gärna köra plöjning. Men att köra in unghästar är planen fem år framåt. Jag får helt enkelt sätta det egna åt sidan.

Hon kör in både hästar och kuskar så att säga och själv har hon utbildat sig i Strömsholm. Bente tycker att kommunerna borde anlita arbetshästar mer än vad man gör.

– Jag har klippt gräs med häst en sommar i Strömsholm – det tog åtta timmar varje gång. Jag siktar på att få uppdrag i kommuner men de verkar välja bort det vilket jag tycker är riktigt tråkigt.

På plats som tävlande var också Elvira Nordvall med sin nordsvenska häst Belise, fyra år. Elvira skulle också vilja ha uppdrag av kommuner.

– Jag arbetstränar med min häst på Vallby friluftsmuseum i Västerås och min förhoppning är att kunna starta ett företag. Det känns lockande att köra turister i Västerås men staden verkar seg – nu har de också avböjt gräsklippning med häst vilket de hade förut.

Själv bor hon i Skultuna och hyr in sin häst hos ett äldre par. Hon har alltså varken en gård eller egen skog men drömmer om det.

– Ja, tänk att få dra in sin egen ved.

Hon har en förhoppning om att tillsammans med sin häst få ägna sig åt turism i Skultuna.

– Ja, jag hoppas att trenden vänder och att kommunerna får upp ögonen för hästar, säger Elvira.

Vann hela tävlingen gjorde Jimmy Andersson med sin ardenner Sadack. Och till Svenska mästerskapen senare i sommar gick Johanna Larsson från Kungsör, också med hästen Sadack.