Han hjälper med tekniken

Andreas Pettersson är bibliotekarie i Fagersta och den som har hand om den så kallade it-hjälpen.

Textstorlek:

Att hänga med i teknikens framsteg är inte lätt alla gånger. Speciellt inte om man har liten datorvana. En mobiltelefon är ju inte längre bara en telefon utan mer en bärbar dator. Därför arrangerar de flesta kommuner gratis hjälp att komma igång för att kunna surfa, skriva mejl eller komma in på Facebook.

Andreas Pettersson är bibliotekarie på Fagersta bibliotek och den som håller i den så kallade it-hjälpen.

– Vi har haft den här it-hjälpen i flera år och vi hjälper personer som vill lära sig mer om hur man använder telefonen, datorn eller surfplattan. Dock har har hjälpen sett lite olika ut under åren. Det är en del av vårt uppdrag på biblio­teket att göra människor digitalt delaktiga.

För att få hjälp på biblioteket kan man antingen komma under drop-in-tiden på onsdagar eller så bokar man helt enkelt en tid.

– Främst är det äldre som söker hjälp men det är också personer i arbetsför ålder. Det handlar om att man vill veta hur man kommer in på exempelvis Skatteverket, hur man gör på Facebook eller hur man använder e-post, berättar Andreas.

Ofta handlar det också om att personer införskaffat nya mobiltelefoner i vilka funktionerna har ändrats mot den de hade tidigare. Ibland händer det också att att någon kommer in med en trasig mobil eller dator.

– Men det är inte vårt uppdrag att laga saker, ler Andreas.

I en allt digitalare värld tvingas vi in i den vare sig vi vill eller inte vilket skapar problem för de som aldrig varit i kontakt med den världen.

– När man söker jobb på datorn eller handlar via nätet krävs en e-postadress. Och allt fler myndigheter startar digitala brev­lådor. Det är viktigt att lära sig hur man gör.

När det gäller de nyanlända svenskarna vill man ha hjälp med annat.

– Ja, men då är det Samhällsvägledarna tillsammans med ABF som man vänder sig till på måndagar. De hjälper till med myndighetskontakter såsom med Migrationsverket.

It-hjälpen som Andreas sköter skall dock inte förväxlas med en datakurs.

– Nej, jag hjälper till med specifika saker som personen sedan går hem och övar på. Hit kommer det trots allt inga som är helt noviser på tekniken. Men vi skulle gärna vilja nå dem också – det är dock inte så lätt. Vi har exempelvis ingen budget för att annonsera i lokaltidningen.

Andreas möter många som endast kan lite om den nya tekniken som numera inte är så ny egentligen.

Själv har han fått den med modersmjölken som han säger.

– Har du fått någon fråga du inte kunnat svara på?

– Det har jag säkert men kommunen har en duktig it-avdelning som kan lösa det mesta.