”Köerna har varit långa”

Claes Hamberg och Lisa Holmberg äger och driver Bygdens bageri i Kärrbo, utanför Västerås.

Textstorlek:

Claes Hamberg och Lisa Holmberg kliver upp på nätterna för att börja baka.
Nu har de öppnat ett bageri på en lantgård och det går bra för bageriet berättar paret.

Det var Lisa Holmbergs föräldrar som startade Bygdens bageri på Kungsbyn innan de flyttade verksamheten till sin gård i Kungsåra. Tanken var att Lisas föräldrar skulle öppna bageri på Kärrbo, men på grund av personliga omständigheter blev det inte så.

Lisa Holmberg och Claes Hamberg träffades när det arbetade på Hällbyanstalten. De beslutade sig så småningom att ta över bageriet efter Lisas föräldrar och 2016 öppnade de Bygdens bageri i Saluhallen i Västerås.

– Det fanns en efterfrågan brödet och jag har alltid älskat att baka. Det kändes naturligt att ta det till nästa nivå. Vi tänkte på en lokal i stan och fick förfrågan från Saluhallen, vilket var smickrande. Att ha andra företag runtomkring kändes tryggt, säger Lisa.

Men när det var varma i kläderna ville de slippa anpassa sig efter öppettiderna. De flyttade till Kärrbo prästgård, utanför Västerås. En viss nervositet över att tappa kunder på grund av flytten var obefogad.

– Kunderna har flyttat med oss, säger Lisa.

Nu bor de i ett hus några meter från butiken och bageriet och det känns bra för dem med tanke på att de har två små barn. Barnen kan vara med dem medan degen jäser, vittnar de om. Men det finns fler fördelar med att ha verksamheten på Kärrbo.

– Det är billigare att ha verksamheten här, säger Lisa.

De öppnade på Kärrbo under Semmeldagen i februari och verksamheten har gått bra. Claes och Lisa vittnar om långa köer under invigningen och på helger.

– Fast folk står i kö jättelänge är det inga sura miner, alla är på topphumör, säger Claes.

Kanske beror det också på den fina miljön med naturen och djuren på gården som lantbrukaren Ulf Andersson äger och driver, tror de.

De börjar att baka mitt i natten och brödet bakas framförallt på mjöl från Stora Hällsta Kvarn i Sala. Förhoppningen finns om att så småningom få baka bröd på spannmål som är odlad i Kärrbo. De har även hand om självbemmaningsbutiken på området och där finns också grönsaker och kött från gården.

I deras butik finns även andra lokala produkter, enbart ekologiska sådana. Drömmen är att kunna erbjuda såpass mycket råvaror i butiken för att kunna skapa hela måltider.

– Min plan med butiken från början var att det ska finnas alla råvaror för att tillaga olika måltider, säger Lisa.

De satsar även på event.

– Vår grej är våra evenemang, butiken har vi för att vi tycker det är kul. Vi hade bland annat en våffeldag där vi gräddade våfflor oavbrutet i fyra timmar. Propparna gick och det var kö ända ut till vägen hela dagen, skrattar Lisa.