Nu tar han över uppdraget

Anders Wigelsbo (C), ny ordförande i kommunstyrelsen i Sala kommun. Foto: Pressbild
Textstorlek:

SALA Carola Gunnarsson (C) har efter 12 år avslutat sitt uppdrag som kommunstyrelsens ordförande i Sala. Från och med i dag är det Anders Wigelsbo (C) som har rollen som kommunstyrelsens ordförande.

Carola Gunnarsson satsar på att ta plats i Sveriges riksdag. Och det blir alltså Anders Wigelsbo (C) som tar över.

– Det känns jätteroligt, det är det finaste uppdraget man kan få och jag kan inte vara annat än glad över att ha fått ett sådant förtroende, säger Anders Wigelsbo.

Anders Wigelsbo är uppväxt på en bondgård i Saladamm, utanför Sala. Intresset för politiken kom in tidigt i hans liv och diskussionerna kring matbordet hemma hade en positiv inverkan. Både hans mamma och pappa var engagerade i politiken och de var också centerpartister, men även hans farfar.

– Farfar var aktiv inom Bondeförbundet (som Centerpartiet har sitt ursprung i reds.anm.). Min farfar, Sven Vigelsbo, var aktiv mellan 1936 och 1970 i riksdagen, berättar Anders Wigelsbo.

Anders Wigelsbo poängterar att det politiska intresset inte var påtvingat utan att det kom naturligt.

Hur skulle du beskriva dig själv som person?

– Jag är socialt engagerad och är en föreningsmänniska. Jag är engagerad i skytte och är ordförande för Hemvärnets kamratförening, men till årsskiftet kliver jag tillbaka från det uppdraget i och med att jag har uppdraget som kommunstyrelsens ordförande, säger han.

– Jag är även andra vice ordförande i Rikshemvärnsrådet, där är jag kvar fram till 2019. Försvaret är viktigt för bygden och för riket, säger Anders Wigelsbo.

Att han är uppväxt på landsbygden har haft inflytande på honom.

– Jag tror att det har påverkat mig mycket, att jag är uppväxt på en gård har gjort att jag fokuserar på lösningar istället för problem. Jag har många vänner och bekanta som är aktiva i de gröna näringarna. Ett tag lekte jag med tanken att bli bonde, men vår gård var för liten för att det skulle bära sig, säger han.

Istället utbildade han sig till lärare inom svenska och engelska. Anders Wigelsbo har arbetat som lärare, men också med trafiksäkerhet som projektledare inom NTF.

Anders talar om att mycket nytt är igång i Sala, som till exempel kostnadsfri kollektivtrafik och förmånligt bredbandserbjudande till alla i kommunen och att det görs mycket satsningar på att bygga nya bostäder och skolor.

Vilka utmaningar har Sala kommun?

– Det är att få människor i arbete, Sala växer och då är det viktigt att skapa förutsättningar med möjligheter till arbete och utbildning, säger han.

I höst är det val och Anders Wigelsbo tror att det kommer bli ett positivt valresultat för Centerpartiets del i Sala.

– Jag tror att vi kommer att få fortsätta styra kommunen även efter valet, säger han.

Cecilia Eriksson