Nu tävlar Jennie i skogskörning med brukshäst

Jennie Preiholt tävlar med nordsvenska brukshästen Kavat i distriktsmästerskap i brukskörning med häst i Godkärra på söndag.

Textstorlek:

På söndag arrangeras distriktsmästerskap i skogskörning med häst i Godkärra, i Skinnskattebergs kommun. Lantbrukaren Jennie Preiholt, som använder hästar i arbetet på sin gård, tävlar med nordsvenska brukshästen Kavat.

Tävlingen går ut på att förflytta ved och timmer genom olika banor i skogen utan att få för många straffpoäng. Lantbrukaren Jennie Preiholt deltar i tävlingen för andra året i rad, den här gången tillsammans med sin åtta år gamla nordsvenska brukshäst Kavat.

Kavat är stor, men det är han inte så medveten om, berättar Jennie.

– Han är stor för att vara nordsvensk, men han är liten i skallen och vet inte om att han är stor och stark. Han väger nästan 800 kilo, säger Jennie.

Förra året tog hon hem en tredje plats i distriktet, av 12 deltagande kuskar.

– Det är kul att tävla. Men jag har dåliga tävlingsnerver, jag blir lätt nervös. Jag började med brukskörning med nordsvenskar i sena tonåren, innan dess var jag en ridtjej, säger 28-åriga Jennie.

Hon har gått en kuskutbildning i Brukskörning i Strömsholm och sommaren 2016 tog hon över Rörbo Lantbruk i Skultuna efter sina föräldrar. Största delen av gårdens drift består av dikor och försäljning av nötkött.

På gården finns fyra nordsvenska hästar. Hästarna Kavat och Trudvi har använts i arbete till att skota manuellt hugget virke i Sätrabrunn i Sala kommun och kört några turister i det närliggande brandområdet. På Jennies gård är hästarna med i skogsskötseln och snöskottning. Jennie har också planer på att utfordra korna med hjälp av hästarna så småningom.

Att tävla blir ett avbrott från arbetet på gården. Hon tycker att det är roligt att träffa andra kuskar och att utveckla den egna körningen.

– Det är roligt att komma ut och träffa andra kuskar. Man går ju mest hemma och skrotar och kör själv. Det blir som en rolig dag med trevlig stämning mellan kuskarna, det finns ingen prestige. Går det dåligt så kan man ändå skratta ihop, säger hon.

Det är JuF, Jordbrukare ung­domens Förbund, i samarbete med föreningen Sveriges häst­körare och M-L-Y kusk & sadel­makeri och naturligt lantbruk som arrangerar tävlingen.

Elva kuskar deltar. Deltagarna bedöms av domare i olika moment på fem olika stationer.

Tävlingens inledande moment handlar om att visa upp att hästen är i bra körbart skick och att kusken också har den utrustning som krävs.

Därefter arbetar man med stockar på olika vis i de olika momenten.

– Det är specifika moment som hästarna ska klara av. De ska stanna och gå när man vill, det är en förutsättning för att få stockarna att hamna där man vill att de ska hamna. Man får poäng när man gör fel. En del i skogsarbetet är att göra ett avlägg, som det heter.

Är alla moment sådant man be­höver kunna när man arbetar med hästar i skogen?

– Ja, det är absolut moment som man kan stöta på när man arbetar i skogen med häst.

Kan man förbereda hästen på något sätt?

– Vi har haft en träningsdag med föreningen nordsvenska hästen Västmanland på min gård. Då kan man köra olika banor och ge tips och råd till varandra, säger Jennie.

Den som vinner kommer få representera distriktet i SM nästa år.

Vad skulle det betyda för dig att komma vidare i SM?

– Det är alltid kul att visa upp sig, jag har ju ett eget företag och har avelsverksamhet, det är kul att visa vad man kan som kusk.

Om man söker på Facebook samt på JuF:s hemsida finns det kontaktuppgifter till personer för hjälp till vägbeskrivning om man vill komma och titta på distriktsmästerskapet i skogskörning med häst som är öppet för alla. Det kommer arrangeras på en gård på adressen Godkärra 10 någon kilometer norr om Skinnskatteberg. Första starten sker klockan 10.

– Det brukar vara grillning och fika. Det är helt fritt att gå runt och titta på de olika stationerna. Om en station är mest intressant kan man stå där och titta eller vill följa ett ekipage så kan man göra det. Det är prestigelöst, familjärt och trevligt, säger Jennie.