Tema: Motor & Trafik

Premiär för elfordonsdag

Jimmy Wilhelmsson arrangerar en elfordonsdag i Dingtuna på lördag. Själv kör han en elbil inom jobbet. Foto: Caroline Jensen
Textstorlek:

Nu anordnas en elfordonsdag i Dingtuna, utanför Västerås. Initiativtagare till det ideella arrangemanget är Jimmy Wilhelmsson, elbils­entusiast och företagare inom elbranschen.

Jimmy Wilhelmsson, driver Elektrikern AB i Dingtuna som gör elinstallationer. Nu anordnar han en elfordonsdag på lördag ideellt tillsammans med sina kollegor.

– Jag och företaget brinner för frågor som rör energi och hållbarhet, säger han.

Jimmy kör elbil i företaget sedan ett år tillbaka med anledning av miljövinsterna som görs och dess komfort, då bilen är tystlåten.

Sedan han började köra elbil har han blivit en bättre förare, menar han.

– Jag är mer lugn och harmonisk, säger han.

Jimmy laddar sin elbil hemma över natten, sedan kan han köra 40 mil. Men det är sällan han kör mer än det på en dag.

Elbilar är dock dyrare att köpa.

– Även begagnade elbilar står högt i värde. Men det är jättebilligt att köra elbil. Det kostar mig ungefär två kronor per mil, säger Jimmy.

Sedan Jimmy började köra elbil i företaget så har han fått mycket frågor kring det.

– Jag möter frågor som till exempel hur lång tid det tar att ladda elbilen, hur ofta och hur det går till. Jag möter både skeptiska och nyfikna personer, säger han.

Jimmy talar om att personer som skaffar elbilar växer för varje år.

Eftersom intresset är så stort så fick han idén om att arrangera en elfordonsdag. Men det är inte bara elbilar som ligger i fokus under lördagen.

– Det är mycket mer: mopeder, cyklar, motorcyklar, båtar, båtmotorer, lastmaskiner, trädgårdsmaskiner, laddutsrustning och eventuellt någon buss, berättar Jimmy.

Med under dagen kommer det finnas energirådgivare på plats och det blir föreläsningar.

Elfordonsdagen arrangeras vid Elektrikern AB i Dingtuna och arrangemanget, som är kostnadsfritt att besöka, startar klockan 10.