Sköna maj, välkommen…

Textstorlek:

​Ställ till med fest under Valborgshelgen! Här har vi valt ut några favoriter som med enkelhet går att förbereda dagen innan. Eller varför inte göra det ännu lättare – knytis, låt var och en ta med sig något till bordet. 

Det viktiga är ju att umgås, men visst är det gott med något att mumsa på efter att våren har firats in.

Här kommer lite smått och gott att samlas kring. Mat som enkelt går att förbereda dagen innan och grilla på eller värma när det är dags att äta.

Eller välj något att ta med till det gemensamma knytkalaset.

 

RECEPT:

 

Sparrissoppa

Antal portioner: 4 portioner

500 g färsk grön sparris

2 schalottenlökar

1 vitlöksklyfta

1½ msk smör-&rapsolja

4 dl grönsaksbuljong

1 dl torrt vitt vin

3 dl syrad grädde 30%

½ tsk salt

1 krm svartpeppar

Gör så här:

Bryt av nedre delen på sparrisen. Skär av knopparna och koka dem i saltat vatten ca 2 min, ställ kallt och spara till serveringen. Skala och skiva schalottenlök och vitlök. Skär resten av sparrisen i mindre bitar. Fräs sparris och lök i en kastrull med smör-&rapsolja. Häll på buljong och vin, låt koka ca 10 min. Mixa soppan slät, häll tillbaka i kastrullen och tillsätt syrad grädde, låt koka upp. Smaka av med salt och peppar. Toppa soppan med sparrisknopparna.

Tips:

Den syrade grädden passar utmärkt i soppa. Höjer upp smaken på sparrisen och mjölksyran gör att man slipper tillsätta vin eller pressad citron.

 

Sallad med sojabönor och fetaost

Antal portioner: 4

2 skivor ljust surdegsbröd

2 msk smör&rapsolja gourmet

3 dl frysta sojabönor

3 dl frysta frysta gröna ärter

50 g ärtskott

1 kruka färsk mynta

½ rödlökar

150 g fetaost

Dressing:

skal och saft av 1 lime

2½ msk olivolja

1 tsk honung

1 krm salt

svartpeppar

Gör så här:

Riv eller skär brödskivorna i mindre bitar och stek dem gyllenbruna i smör-&rapsolja. Tina sojabönor och ärter. Skär bort den nedre delen av ärtskotten. Strimla myntabladen grovt.Skala och skiva rödlöken tunt. Blanda alla ingredienser på ett stort fat, smula över osten. Blanda ingredienserna till dressingen och häll den över salladen vid servering.

 

Cheeseburgare

Antal portioner: 4

600 g nötfärs

1½ msk japansk soja

1 msk smör-&rapsolja

½ tsk salt

½ krm nymald svartpeppar

3 sardellfiléer

1 msk tomatketchup

½ dl majonnäs

½ dl gräddfil

½ tsk paprikapulver

Tillbehör:

4 skivor cheddar

4 grillbakade hamburgerbröd

1 saltgurka

½ rödlökar

4 blad krispsallad

Gör så här:

Finhacka sardellerna och blanda med resten av ingredienserna till dressingen. Ställ kallt.

Blanda alla ingredienserna till hamburgarna. Forma 8 runda, platta burgare. Grilla dem på direkt värme 2–3 minuter. Vänd och lägg på osten. Grilla ytterligare 2–3 minuter. Skiva saltgurkan. Skala och skiva rödlöken. Montera burgarna med hamburgerbröd, dressing, saltgurka och sallad.

 

Gräddfilsparfait

1 dl strösocker

½ dl vitt vin

½ dl sött vitt vin

rivet skal och saft av 1 citron

4 äggulor

2 dl vispgrädde

1½ dl gräddfil

Gör så här:

Koka en lag av socker, vin och citron. Ta från värmen och blanda ner äggulorna. Värm över vattenbad under vispning till en krämig sås. Ta från värmen och vispa såsen kall. Vispa grädden. Blanda grädde och gräddfil med såsen. Häll blandningen i portionsformar eller i en avlång form, ca 1 ½ liter. Låt stå i frys minst 4 timmar. Ta fram parfaiten 20–30 minuter innan servering. Servera med blandade bär.

 

Lemonad med citrongräs

Antal portioner: 8 glas

1 liter lemonad

3 citrongräs

½ gurkor

1 citron

krossad is

Gör så här:

Häll lemonaden i en kanna. Banka och dela ett av citrongräsen. Skiva gurkan och citronen tunt. Lägg allt i kannan. Fyll på med krossad is. Dela resten av citrongräset på längden för att ställa i varje glas vid servering.