Utställning om Norbergsstrejken på länsmuseet

Textstorlek:

Nyligen invigdes utställningen ”Här skapades teaterhistoria” om Norbergsspelen på Västmanlands läns museum. Under invigningen samtalade regissören Arne Andersson och Niklas Hjulström om teater som samhällsutvecklare.

Det är till viss del samma utställning som förra sommaren visades i en av åbodarna på Abrahamsgården i Norberg. Teaterverksamheten i Norberg pågick mellan år 1976 och 1992.

Den första uppsättningen, Spelet om Norbergsstrejken 1891–92, hade premiär i Klackbergs storgruva den 26 juni 1977.

Det var i februari 1891 som en strejk bröt ut i Kallmora järnmalmsgruva i Norberg. Orsaken var en kraftig sänkning av arbetarnas löner.

När strejken efter tre månader fortfarande inte gett resultat blev det allmän strejk i Norberg. Konflikten blev mycket komplicerad och utdragen. Både militär, som dock ställde sig på de strejkandes sida, och strejkbrytare inkallades och konflikten upphörde inte förrän sommaren 1892.

De strejkande fick inte igenom sina krav men händelserna brukar ofta betraktas som grunden till svensk fackföreningsrörelse. Minnet av strejken levde kvar i Norberg och präglade samhället starkt.

Spelet om Norbergsstrejken uppfördes för sista gången under de gamla formerna år 1982. Men teaterföreningen fortsatte att vara aktiv och uppförde andra föreställningar i andra gruvmiljöer i Norberg.

Därför talar man ofta om Norbergsspelen i plural.

År 1991 och 1992 då det var hundra år sedan strejken blev det dock jubileumsföreställningar av Spelet om Norbergsstrejken på den gamla spelplatsen i Klackberg. Amatörskådespelare arbetade tillsammans med professionella författare, musiker och regissörer.

Spelen engagerade flera hundra invånare i Norberg och imponerade stort på övriga Teatersverige. Så kallade arbetarspel började uppföras på fler orter i landet.

Många människor flyttade till Norberg för att på något sätt arbeta med Norbergsspelen, vilket både genererade skatte­intäkter till kommunen och gynnade det lokala näringslivet.

– I princip någon i varje familj i Norberg var på något sätt involverad i strejkspelet, sade Lars-Erik Lärnemark, en av medarrangörerna då utställningen visades i Norberg.

”Här skapades teaterhistoria” är producerad i samarbete mellan Teater Västmanland, Norbergs kommun, ABF, ATR, Bergslagens folkhögskola och Västmanlands läns museum.

Utställningen visas till och med den 6 maj.

Lisa Parland