Vad händer med fibern?

Textstorlek:

Läsare har hört av sig om att de upplever att bredbandsgrävandet har gått i stå. Kablar ligger utlagda men grävarbetet har upphört. Speciellt upplevs det hela som att fiberprojekten har tagit paus i trakterna kring Skinnskatteberg, Gunnilbo och Stjärnvik. I det sistnämnda skulle fibern enligt plan vara färdig i slutet på förra året.

Ansvarig för fiberutbyggnaden i dessa trakter är företaget IP-Only. Företaget har stoppat nästan alla sina fiberprojekt på obestämd tid för att förbättra sin kvalitet. IP-Only säger dock att det är en felaktig beskrivning.

Till nyhetsbyrån Direkt säger presskontakten Niclas Karnhill att inga projekt stoppats utan att man i vissa fall tagit en naturlig paus på grund av vinterförhållandena och försenad tillståndshantering.

Till Västmanlands nyheter säger Karnhill först att stilleståndet beror på den hårda vintern.

– Det är ett naturligt uppehåll i väntan på att tjälen går ur.

Han säger att han inte kan svara på frågorna via telefon utan vill ha dem på mejl vilket han också får. Men det enda svaret är:

– Vi håller på att handla upp entreprenörer vilket vi gör kontinuerligt och i olika etapper. Vi kan dessvärre inte ge så mycket mer svar, mer än det jag gett. Vi jobbar hårt för att upphandla entreprenörer – detta kan dock ta lite tid då det är en komplex upphandling, bland annat med höga kvalitets- och kapacitetskrav.

Fagersta renovering och entreprenad AB är ett av företagen som kontrakterats för att gräva ned fibern. Just nu står arbetet stilla och har gjort så en tid.

– Av tio projekt står nu nio stilla men vi står i beredskap. Vi får dock inga besked och det känns jättetråkigt. Ja, just nu står vi handfallna, säger vd Jonas Eriksson.

Företaget har 25 anställda som just nu står stilla. Dessutom finns det tolv maskiner värda mellan två till tre och en halv miljon kronor.

– Det är inga gräsklippare vi har och ja, det blir lite sömnlösa nätter. Cirka 15 företag har gått i konkurs på grund av detta. Det var dålig förberedelse när de började arbeta på landsbygden. När de körde in i städerna var det enklare – här måste det till tillstånd ifrån Trafikverket, Länsstyrelsen och inte minst från markägarna där vi skall gräva. Det har varit enorma problem och det har varit lite strul med markägare som tror att det är vi som gräver som har ansvaret. IP Only bör prata med markägarna innan det skall grävas, tycker Eriksson.

– Ja, informationen om vad som händer är verkligen knapphändig.

Så småningom rings jag upp av stadsnätschef Mälardalen, Karl-Eddie Brattgjerd.

– Vi har under våren sett över kvalitén, därför har det stått stilla med arbetet. Och nu när tjälen släpper så kör vi igång så fort som möjligt.

Men ni har ju inga entreprenörer – en jag pratat med har inte hört något?

– Vi kommer att kontraktera entreprenörer. Men just nu gör vi ett övergripande arbete för att se över kvalitén.

– Vad betyder det att man tittar på kvalitén?

– Det gör vi övergripande över hela Sverige, grävandet har inte skett med den standard vi önskat.

Hur går det till, är det IP-Only som skall stå för kartor där exempelvis fornfynd är utmärkta?

– Det vet jag inte, säger Brattgjerd.

Kommunstyrelsens ordförande i Skinnskatteberg, Carina Sándor, säger att det givetvis inte är bra att arbetet står stilla.

– Vi har pratat med IP-Only och kvalitén är precis vad de talar med oss om också. De skall göra besiktningar – tidigare har inte entreprenörerna grävt enligt Robust fiber.

(Robust fiber är anvisningar för exempelvis markförhållanden, materialval och dokumentationsrutiner. reds. anm).

– Så har de berättat för oss, säger Sándor.

– Vi har mycket samtal, kommunen är en länk mellan medborgarna och IP-Only.

I Stjärnvik skulle fibern vara färdigdragen och inkopplad redan i fjol?

– I Skinnskatteberg har vi delat upp fiberarbetet i fem delar och tre av dessa områden skall vara klara i år. Det är det de sagt till oss men som sagt, vi är experter på vårt. De får stå för sina löften och vårt löfte är att alla skall få fiber i kommunen, säger Carina Sándor.