Tema: Trädgård

Arborist – ett toppjobb

Patrick Coalter och Johan Sahlgren svingar sig vant i trädtoppen. Foto: Jan Å Johansson
Textstorlek:

VÄSTERÅS Att vara arborist är att ha ett toppjobb, om man vill skoja till det. Men den andra innebörden, att man helt enkelt trivs med jobbet, passar mer än väl in på Johan Sahlgren. Han driver företaget Arboristen Mälardalen med bas i Strömsholm och han gillar friheten
i arbetet.

Nästa år är det tioårsjubileum för företaget som nyligen ombildades till aktiebolag. Det är två anställda i företaget, Johan själv och sambon Julia Vest. 

För dagen håller de på med ett större arbete på Bomansgatan i Västerås på uppdrag av bostadsrättsföreningen där. Flera större träd skall beskäras och vid sådana arbeten anlitar Johan underentreprenörer.

– Ja, de som är med här är ett par underentreprenörer, de är arborister och driver egna företag. Det är ett bra sätt att jobba på – att man kan hjälpa varandra, tycker Johan.

Arboristerna klättrar vigt bland trädkronorna, Johan också, och grenarna faller till marken med jämna mellanrum. Nedanför står Julia och ser till så inga boende passerar med risk att få grenar i huvudet.

Att syssla med någon grön verksamhet var Johan tidigt inställd på.

– Jag har varit trädgårdsmästare på Bürgers handelsträdgård och där var det en arborist som kom för att utbilda oss i trädbeskärning – enklare träd såsom fruktträd. Annars finns än så länge bara en utbidning till arborist i hela landet. Den är någonstans i Skåne.

Som arborist handlar det om att både klättra och att hantera motorsåg eller vanlig såg.

– Man kan säga att det är två vägar in i yrket. Antingen att man gillar att klättra eller att man gillar växtlighet och trädgård.
I mitt fall är det växtligheten som lockar, jag har aldrig klättrat i berg. Träd är något annat, det är en levande organism där man inte bara klättrar uppåt utan även åt sidorna.

Johan pratar nästan poetiskt om arbetet och som sagt, intresset för de gröna näringarna började tidigt.

– På gymnasiet läste jag naturbruk på Västsura herrgård med inriktning mot skogen. Jag funderade på att bli skogsmästare men jag är glad att det inte blev så – detta är en väldig frihet.

Grenarna faller mot marken från träden som får ny frisyr på Bomansgatan. Sommaren har precis kommit och arboristerna svettas i den gassande solen.

Hur är det med det? Man säger att jas-månaderna, det vill säga juli, augusti och september, är de bästa att beskära träd på. Stämmer det?

– Ja, det är en bra beskärningsperiod för träd. Å andra sidan så har man historiskt sett fällt träd året runt.

De beskär inte bara träd i företaget utan de utför även trädbesiktningar, trädinventeringar och fällningar.

– Men det är inte så ofta vi fäller träd – istället för att döma ut ett träd kan man göra andra åtgärder, säger Johan.

Kunderna kan vara markanläggningsföretag, bostadsrättsföreningar, kommuner och fastighetsverk.

– Men inget jobb är för litet.

Att ge en prisuppgift per telefon, vilket många vill ha, är inte heller så lätt.

– Nej, jag måste komma ut på plats för att kunna avgöra jobbet. Det är exempelvis inte lätt att bedöma ett träds höjd för en ovan. Vi måste se om trädet är säkert – det måste man ha utbildning för. Fästpunkter för repen måste vi också bedöma. Ibland måste vi även ta in en kranbil eller en skylift även om det inte är så ofta.

Som arborist tar man ned grenar och friserar trädet, så att säga. Och allt sker med varsam hand. Trädet i övrigt får inte skadas. Skall trädet fällas är det lite annorlunda.

– Vid fällningar använder vi spikskor och vid beskärningar använder vi rep som vi klättrar med.

Hur är det med olyckor?

– Innan vi kastar upp repet bedömer vi från marken om trädet håller. Men jobbet innebär en kalkylerad risk – tack och lov har det aldrig hänt några incidenter. Men man får inte stressa.

Arborist är ett lite udda yrke och från början var Johan utan konkurrens vilket dock börjar dyka upp nu.

– Trädfällare har alltid funnits men det är skillnad på en trädfällare och en arborist. Vi är utbildade och certifierade – vi är cirka 100 certifierade i Sverige. För att bli certifierad, vilket är en kvalitetsstämpel, utbildas man både teoretiskt och praktiskt. Och certifieringen gäller även ute i Europa. Engelsmännen har varit stora på detta, de är rädda om de fåtal träd de har, ler Johan.

Kan folk bli irriterade på vad ni gör?

– Någon har givetvis blivit arg någon gång. Men någon polis har vi aldrig behövt tillkalla.

Säkerheten är alltså a och o för en arborist.

– Repet skall hålla för 22 Kilonewton, det vill säga 2  200 kilo.

Ovanför oss arbetar Patrick Coalter vilken svingar sig mellan grenarna. Motorsågen som är eldriven går tyst till glädje både för arboristen och de boende i området.

Är det en dyr verksamhet?

– Ja, det kostar. Patrick har säkert utrustning för 20  000 kronor på sig. Och så måste vi ha fordon så klart. Sedan ett par år arbetar vi med elsåg vilket fungerar alldeles utmärkt. Vi slipper startsnöret och brummandet. Och batteriet räcker faktiskt ett par dagar.

Apropå faror, hur är det med getingar?

– Jag har mest stött på bålgetingar men de är ganska beskedliga. Dock fick vi tejpa en björk med silvertejp en gång då bin hade bo där. Men jag har aldrig varit rädd att klättra och man börjar inte med jätteträd, ler Johan.

 

Fakta Arborist 

Arborist är en person som har trädvård som yrke.

Ordet kommer från latinets arbor som betyder träd.

Den vanligaste certifieringen i Sverige utfärdas av European Arboricultural Council.

Den visar på teoretiska och praktiska färdigheter.