Cirkusartister köpte gammal skola och ordnade skolträff

Textstorlek:

Frösshammar skola, som lades ned år 1951, köptes i början av året av Camilla Rud och Anthony Cooks. I helgen bjöd de in till en nostalgiträff. Gamla elever kunde ta del av sitt gamla skolmaterial och Marianne Jonsson, 80 år, fick se den välbevarade målning som hon gjorde på stora griffeltavlan när hon var 13 år gammal.

Den före detta skolbyggnaden från 1914 fylldes snabbt när Tyringeortens bygdegårdsförening bjöd in till nostalgiträff i samarbete med privatpersonerna Camilla Rud och Anthony Cooks, som numera äger Frösshammar skola utanför Arboga.

80-åriga Marianne Jonsson, från Skogstorp. var en av de gamla elever som var först på plats. Inne i den gamla skolan fanns till och med hennes målning kvar på den stora griffeltavlan bakom katedern.

– Jag gjorde den när jag var 13 år, det är helt otroligt att den är kvar. Jag gillade att måla då, berättar hon.

Camilla Rud och Anthony Cooks, som till vardags arbetar inom nöjesbranschen som cirkusartister, har nu ett gediget projekt framför sig. Bland annat måste de ta itu med grunden och taket. De måste ordna med vatten- och avlopp och vill göra ett kök.

– Många kom på visningen, många var nyfikna. Men folk trodde säkert att byggnaden var i bättre skick, säger Camilla Rud.

Hennes föräldrar har en sommarstuga inom synhåll från gamla Frösshammar skola och det var under nyårsafton hon fick se ”Till-salu”-skylten. Ett annat sällskap var med och budade på den gamla skolan. Skolans utgångspris låg på 300 000 kronor, men steg snabbt till 600 000 kronor. Camilla konstaterar att det skulle bli mycket dyrt att anlita hantverkare för att renovera hela den gamla bygganden. Camilla och Anthony kommer att göra mycket av jobbet själva. Anthony har utbildning som fastighetstekniker med inriktning på byggnadsvård och de har tidigare haft byggnadsprojekt ihop.

– Jag vet att vi är bra på att göra sådant här tillsammans och så har vi en stor bekanskapskrets med hantverkare som jag ser framför mig hur de putsar fasaden och bygger altan, ler Camilla.

Skolan stod färdig för invigning år 1914. Tidigare stod en annan, mindre skola, på samma plats. I skolan fanns klass 1-7 och intagning skedde vartannat år. Den sista lärarinnan, Sigrid Persson, bodde även i byggnaden. Mycket av sakerna var lämnade i skolan.

– Det är som om hon bara stängt dörren och gått, säger Camilla.

Under många helger har Camilla och Anthony rensat bland sakerna. En del har de sparat, en del skänker de till museum och annat har de tänkt kan vara värdefullt för andra. Därför kommer de att delta i en loppis som anordnas på området den 2-3 juni.

Under nostalgiträffen stod ett par bord i den gamla skolan som var fulla med böcker från tiden då skolan var igång. Bland annat räkneböcker, böcker med gymnastikövningar och böcker med kristendomsundervisning. Det brukade hållas husförhör med en präst under skoltiden. Ett sådant husförhör gjordes igen i bygdegården där träffen fortsatte senare, fast utan präst. Då fick de gamla eleverna även chans att berätta om sina minnen från skoltiden inför alla som kommit. Berättelserna finns nu också nedskrivna och bevarade för framtiden.

Christina Hartin Silvergran från Tyringeortens bygdegårdsförening föreslog idén om en nostalgiträff och har drivit arbetet med att bjuda in de gamla eleverna och har funnit dem med hjälp av ett gammalt skolfoto. Hon har lyckats få kontakt med nästan alla av de 13 elever som fanns på fotot och under träffen togs ett nytt foto på dem utanför den gamla skolbyggnaden.