Coop vill lägga ned Ramnäsbutiken

Matbutiken i Ramnäs hotas av nedläggning.

Textstorlek:

Under en tid har det cirkulerat ett rykte om att Coop Nära i Ramnäs ska läggas ned. Susanne Bulmer som är ägarombud för butiken bekräftar att den är nedläggningshotad men poängterar att inget beslut är taget än.

– Vi hoppas dels på nationella eller regionala landsbygdsstöd, dels på att få stöd från Coop centralt och från Surahammars kommunfullmäktige, säger Susanne Bulmer.

Ortsbornas inköpsvanor spelar förstås också in.

– Jag önskar verkligen att fler insåg hur viktigt det är att stödja den lokala livsmedelsbutiken på mindre orter. Men det går inte att komma ifrån att en butik på landsbygden aldrig kan få samma lönsamhet som en storstadsbutik. Ramnäs är heller ingen rik kommundel, här finns många arbetslösa och nyanlända som inte har så stor köpkraft. Men att stora butiker stöder mindre har ju traditionellt varit en del av Coops solidaritetstänk. Och Coop måste investera även i de butiker som ligger i minuslägen genom att rusta upp dem och göra dem mer attraktiva, säger Susanne Bulmer.

Under sommarmånaderna går Coop Nära i Ramnäs med plus. mycket tack vare sommarstugeägarna och turister som har vägarna förbi orten. Värre är det på vintern. Coop Nära är Ramnäs enda livsmedelsbutik. Butiken är ombud för bland annat Apoteket och Post Nord. Närmaste alternativ för de flesta ortsbor är att åka in till Surahammar för att handla.

– För många skulle det bli en bra bit att åka och alla i Ramnäs har ju inte tillgång till bil påpekar Susanne Bulmer som själv bor i Seglingsberg. Hon hoppas på att Ramnäsborna nu ska engagera sig för att bevara butiken.

– Det vore bedrövligt om Coop lades ned. Den här butiken betyder allting, den är ortens nav säger Ramnäsbon Sven Lundstedt då han får frågan om vad Coop Nära betyder för Ramnäs.

Lisa Parland